Vreme čitanja: oko 2 min.

Apple želi da veštačka inteligencija radi direktno na njihovom hardveru umesto u oblaku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi Apple-ov pristup AI tehnologiji obećava revoluciju u korišćenju velikih jezičkih modela na pametnim telefonima

  • 0
Apple, prodavnica, logo Foto: Tanjug/AP

Apple je napravio značajan korak napred u domenu veštačke inteligencije (AI). Kompanija je nedavno objavila istraživački rad pod nazivom “LLM in a Flash”, koji predstavlja ključno rešenje za trenutna ograničenja u računarskoj moći. Ovaj rad se fokusira na efikasno izvršavanje velikih jezičkih modela (LLM) na uređajima s ograničenim memorijama, poput pametnih telefona.

Ovaj potez dolazi kao odgovor na rastuće potrebe tržišta i tehnoloških inovacija, te obećava da će doneti znatno unapređenje u domenu personalizovane AI tehnologije. Apple, iako pionir u lansiranju virtuelnog asistenta Siri 2011. godine, prepoznat je kao kompanija koja zaostaje za svojim rivalima kada je u pitanju generativna AI tehnologija. Međutim, ovim istraživanjem Apple pokazuje da je spreman da se pridruži trci u razvoju AI tehnologija.

Apple-ova istraživanja sugerišu da će se kompanija fokusirati na AI tehnologije koje mogu direktno da se pokreću na iPhone uređajima, za razliku od konkurenata poput Microsoft-a i Google-a koji većinu svojih AI usluga nude preko interneta i cloud platformi. Ovaj pristup ne samo da obećava brže odgovore od AI asistenata, već i rad bez potrebe za internet konekcijom, što bi moglo da donese značajne prednosti u pogledu privatnosti i sigurnosti.

Takođe, ovo istraživanje dolazi u trenutku kada tržište pametnih telefona doživljava pad, sa procenjenim smanjenjem isporuka za 5% u prethodnoj godini, prema istraživanjima kompanije Counterpoint Research. Novi AI fokusirani pristup bi mogao da doprinese revitalizaciji tržišta pametnih telefona, nudeći korisnicima nove i uzbudljive funkcije.

Šef najvećeg svetskog proizvođača mobilnih čipova, izvršni direktor Qualcomm-a, Cristiano Amon, predviđa da će uvođenje AI u pametne telefone stvoriti potpuno novo korisničko iskustvo i potencijalno preokrenuti trend opadajućih prodaja mobilnih telefona.

Google je takođe nedavno predstavio verziju svog novog Gemini LLM modela koji će raditi "nativno" na Pixel pametnim telefonima. Ovo pokazuje da je konkurencija u ovoj oblasti sve veća, i da kompanije ulažu značajne resurse u inovacije.

Apple-ovi istraživači naglašavaju da njihov rad ne samo da pruža rešenje za trenutna ograničenja u računarskoj moći, već postavlja i presedan za buduća istraživanja. Optimizacija LLM-ova za rad na uređajima na baterije postala je sve veći fokus za istraživače AI tehnologija.

U zaključku, Apple-ovi istraživači veruju da će pristupi poput ovog biti ključni za iskorištavanje punog potencijala LLM-ova u širokom spektru uređaja i aplikacija. Ovo istraživanje pruža uvid u tajanstvene istraživačke laboratorije Apple-a i najnovije tehničke inovacije koje kompanija nudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA