Vreme čitanja: oko 1 min.

Japan se suprotstavlja Google i Apple monopolu u oblasti mobilnih aplikacija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Japanska vlada najavljuje nove propise za velike tehnološke kompanije kao što su Apple i Google, ciljajući na njihov monopol u oblasti aplikacija i onlajn plaćanja

  • 0
Apple CEO Tim Cook, App Store Foto: Tanjug/AP

Japan se priprema da uvede stroge regulative koje bi tehnološkim gigantima kao što su Apple i Google naložile da dozvole korišćenje spoljnih prodavnica aplikacija i sistema plaćanja na svojim mobilnim operativnim sistemima.

Ovaj potez ima za cilj da se suprotstavi zloupotrebi dominantnog položaja ovih kompanija na japanskom tržištu. Predviđeno je da zakonodavstvo, koje bi trebalo da se nađe pred parlamentom 2024. godine, ograniči poteze operatera platformi koji korisnike zadržavaju unutar sopstvenih ekosistema, isključujući konkurente.

Fokus će biti na četiri oblasti: prodavnicama aplikacija i sistemima plaćanja, pretraživačima, pregledačima i operativnim sistemima.

Planirano je da Japan Fair Trade Commission (Komisija za fer trgovinu Japana) ima ovlašćenje da izriče kazne za prekršaje. Ako se ovaj plan osloni na postojeći antimonopolski zakon, kazne bi se uglavnom kretale oko 6% prihoda ostvarenih od spornih aktivnosti. Detalji će biti razrađeni ovog proleća.

Vlada će odrediti na koje kompanije se zakonodavstvo odnosi, zasnivajući se na kriterijumima poput obima prodaje i broja korisnika. Očekuje se da će ovaj zakon uglavnom uticati na multinacionalne gigante, dok japanske kompanije verovatno neće biti obuhvaćene ovim merama. Apple trenutno ne dozvoljava preuzimanje aplikacija na iPhone uređajima kroz kanale koji nisu deo njihove sopstvene App Store.

Takođe, sve transakcije unutar aplikacija moraju proći kroz Appleov sistem, koji uzima proviziju do 30%. Iako Google dozvoljava platforme trećih strana za distribuciju aplikacija, i dalje zahteva da aplikacije koriste njegov sistem naplate. Ovi efektivni monopoli na plaćanja unutar aplikacija mogu dovesti do toga da korisnici plaćaju više za isti sadržaj ili usluge na mobilnim uređajima nego na ličnim računarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA