Vreme čitanja: oko 2 min.

New York Times tuži OpenAI i Microsoft zbog kršenja autorskih prava

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napori za postizanje sporazuma između New York Timesa i ovih tehnoloških kompanija trajali su mesecima, ali do dogovora nije došlo

  • 0
Njujork times New York Times aplikacija novimna logo Foto: Vladyslav Yushynov / Alamy / Alamy / Profimedia

New York Times, jedan od vodećih svetskih medija, započeo je pravnu bitku protiv OpenAI i Microsofta zbog navodnog kršenja autorskih prava. Ova medijska kuća tvrdi da su milione njihovih članaka koristili za razvijanje modela veštačke inteligencije, čime su direktno konkurisali njenom sadržaju.

U tužbi se navodi da veliki jezički modeli (LLM), koji pokreću ChatGPT i Copilot, imaju sposobnost da reprodukuju ili sumiraju sadržaj New York Timesa, pa čak i da oponašaju njegov izražajni stil. Ovo, tvrdi se u tužbi, šteti odnosu između New York Timesa i čitalaca i uzrokuje gubitak prihoda od pretplate, licenciranja, oglašavanja i partnerskih programa.

Tužba takođe izražava zabrinutost da ovi modeli veštačke inteligencije mogu ugroziti kvalitet novinarstva, otežavajući medijskim kućama da zaštite i monetizuju svoj sadržaj. Prema tužbi, korišćenje sadržaja New York Timesa za izgradnju zamenskih proizvoda bez dozvole ili nadoknade predstavlja neopravdan profit od dugogodišnjeg ulaganja u novinarstvo.

Napori za postizanje sporazuma između New York Timesa i ovih tehnoloških kompanija trajali su mesecima, ali do dogovora nije došlo. Linzi Held, portparol OpenAI-ja, izjavio je za The Verge: "Poštujemo prava autora i vlasnika sadržaja i posvećeni smo saradnji s njima kako bismo im pomogli da imaju koristi od AI tehnologije i novih modela prihoda. Naši dosadašnji razgovori sa New York Timesom bili su produktivni, pa smo iznenađeni ovim razvojem događaja."

New York Times traži od suda da proglasi OpenAI i Microsoft odgovornim za "milijarde dolara" štete zbog navodnog kopiranja i korišćenja njihovih autorskih dela. Takođe, zahtevaju da se ovim kompanijama zabrani dalje obučavanje AI modela korišćenjem njihovog sadržaja i uklanjanje dela New York Timesa iz njihovih baza podataka.

Ovaj slučaj dolazi u trenutku kada se i druge medijske kuće, poput BBC-a, CNN-a i Reutersa, odlučuju za blokiranje web skrejpera OpenAI-a, sprečavajući dalje prikupljanje podataka sa njihovih stranica za obučavanje AI modela. Suprotno tome, neke izdavačke kuće poput Axel Springer, vlasnika Politica i Business Insidera, sklopile su sporazume s OpenAI-om, dozvoljavajući ChatGPT-u pristup njihovim informacijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA