Vreme čitanja: oko 2 min.

Apple se suočava sa EU regulatorima: Gigant tvrdi da ima pet različitih prodavnica aplikacija, ne samo jednu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Apple osporava klasifikaciju svoje prodavnice aplikacija, tvrdeći da App Store nije jedinstvena platforma

  • 0
Apple App Store Foto: Antlii / Shutterstock.com

U okviru tekućih priprema za usklađivanje sa antimonopolskim propisima Evropske unije, Apple kontinuirano iznosi argumente zašto ne bi trebalo da dozvoli postojanje prodavnica aplikacija trećih strana. Najnoviji argument koji je kompanija iznela jeste da App Store ne bi trebalo smatrati jedinstvenom "platformom", jer, kako tvrde, upravljaju sa pet različitih prodavnica.

Antimonopolski regulatori već duže vreme kritikuju Apple zbog njihove kontrole nad prodajom aplikacija trećih strana za iPhone. Bez obzira da li ste potrošač koji želi da kupi aplikaciju za iPhone, ili programer koji želi da je proda, jedino mesto gde to možete učiniti je App Store.

Apple ima apsolutnu kontrolu nad aplikacijama koje dozvoljava u svojoj prodavnici, kao i nad uslovima poslovanja, uključujući proviziju od 15% do 30%, što moraju prihvatiti kako developeri, tako i korisnici. Mnogi regulatori, uključujući i Evropsku uniju, smatraju da ovakva praksa krši zakone o konkurenciji.

Zakon o digitalnim tržištima (DMA) EU izričito navodi da se App Store nalazi pod njegovom primenom. To znači da Apple mora dozvoliti konkurenciju na tržištu iPhone aplikacija, a deluje da je jedini način da se kompanija u potpunosti uskladi sa zakonodavstvom dozvoljavanje alternativnih prodavnica aplikacija na iPhone-u. Rok za usklađivanje je postavljen za april ove godine, a Apple već radi na planovima za ispunjenje ovih zahteva.

Apple argument: Pet različitih prodavnica aplikacija

Prema DMA, tehnološke "platforme" su posebno definisane, a EU jasno određuje koji proizvodi i usluge kompanija spadaju u ovu kategoriju. Apple App Store se nalazi među njima.

Međutim, Apple osporava ovu klasifikaciju, tvrdeći da App Store nije jedinstvena platforma.

Kompanija je izjavila pred Evropskim sudom u Luksemburgu, da Evropska komisija čini "materijalne činjenične greške" smatrajući pet prodavnica aplikacija kojima Apple upravlja kao jednu osnovnu platformu.

Apple tvrdi da upravlja sa pet različitih prodavnica na iPhone, iPad, Mac, Apple TV i Apple Watch uređajima, gde svaka prodavnica distribuira aplikacije specifične za određeni operativni sistem i uređaj.

Iako iMessage trenutno nije okarakterisan kao platforma zbog nedovoljnog broja redovnih korisnika u Evropi (u odnosu na WhatsApp, koji je popularniji među korisnicima iPhone-a), Apple i dalje iznosi preventivne argumente protiv mogućih budućih promena.

Prema izveštaju Reutersa, Apple-ovi argumenti deluju neubedljivo, posebno tvrdnja da iMessage ne spada pod DMA jer nije usluga zasnovana na naplati i ne generiše prihode od prodaje hardvera ili obrade ličnih podataka.

Dok raznolikost App Store-a možda neće imati veliki značaj, jer bi sam iPhone App Store bio dovoljno veliki da se kvalifikuje kao platforma, Apple može uspeti u argumentu da njihove prodavnice za druge uređaje treba isključiti iz razmatranja kada je reč o primeni Zakona o digitalnim tržištima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA