Vreme čitanja: oko 1 min.

App Store se deli na dva dela: Šta to znači za korisnike?

Vreme čitanja: oko 1 min.

U skladu sa novim zakonima Evropske unije, Apple planira da podeli App Store kako bi omogućio sideloading na iPhone uređajima

  • 0
Apple's App Store, aplikacija Foto: Tanjug/AP

U susret novim pravilima Evropske unije, Apple najavljuje značajne promene u svom App Store-u. Prema izvorima, uključujući i Bloombergovog Marka Gurmana, Apple će podeliti App Store na dva odvojena segmenta – jedan specifično za Evropsku uniju i drugi za ostatak sveta. Ovaj potez je odgovor na predstojeće zahteve Akta o digitalnim tržištima (DMA) Evropske unije, koji će naterati kompaniju da omogući korisnicima sideloading aplikacija na iPhone uređajima.

Sideloading je proces instaliranja aplikacija na mobilne uređaje iz izvora van zvaničnih prodavnica aplikacija, kao što su App Store ili Play Store. Na primer, na uređajima sa iOS operativnim sistemom, sideloading omogućava korisnicima da instaliraju softver direktno sa interneta ili drugih nezvaničnih izvora, zaobilazeći Apple-ov nadzor koji je standardno prisutan u App Store-u. Ovaj pristup može povećati izbor aplikacija za korisnike, ali sa sobom nosi i potencijalne rizike kao što su sigurnosne pretnje i nestabilnost aplikacija.

Prema Gurmanu, promene se očekuju u narednih nekoliko nedelja, sa krajnjim rokom za prilagođavanje zakonima do 7. marta. Tim Kuk, izvršni direktor Apple-a, nedavno se sastao sa Margaret Vestager, komesarkom Evropske unije za konkurenciju, gde su razgovarali o obavezama koje DMA nameće Apple-u. Osim sideloadinga, Apple će morati da omogući developerima promociju svojih aplikacija van App Store-a i korišćenje sistema plaćanja trećih strana.

Očekuje se da će DMA izazvati seriju značajnih izmena u funkcionisanju App Store-a, kao i u radu aplikacija kao što su FaceTime i Siri u Evropskoj uniji. Ove promene su deo šire inicijative Evropske unije za regulisanje aktivnosti velikih tehnoloških firmi, te promovisanje veće konkurencije i izbora za potrošače. Precizni detalji o tome kako će se podeljeni App Store konkretno manifestovati i implementirati još uvek nisu poznati javnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA