Vreme čitanja: oko 2 min.

"Majka svih curenja": Otkrivena baza ukradenih podataka sa 26 milijardi zapisa, najveća do sada

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sajber stručnjaci uznemireni otkrićem baze sa 26 milijardi zapisa

  • 0
Curenje podataka Foto: Shutterstock.com

U svetu gde digitalna privatnost postaje sve značajnija, nedavno je otkrivena baza podataka koja sadrži neverovatnih 26 milijardi zapisa, izazivajući veliku zabrinutost. Ovo otkriće, koje je na svetlo dana izneo tim predvođen poznatim stručnjakom za sajber bezbednost Bobom Dijačekom i ekipom sajta CyberNews, predstavlja jedno od najmasivnijih curenja informacija do sada.

Baza obuhvata podatke sa različitih platformi uključujući Twitter/X, LinkedIn, Weibo i Tencent, čineći je možda najvećom akumulacijom kompromitovanih informacija do sada. S obzirom na to da sadrži 12TB podataka raspoređenih u 3.800 fascikli, stručnjaci su je već prozvali "majkom svih curenja" (MOAB - Mother of all Breaches).

Detaljnija analiza ove baze otkriva da je najveći broj zapisa povezan sa Tencentom, sa više od 1,5 milijardi zapisa, zatim Weibo sa 504 miliona, MySpace sa 360 miliona, i Twitter/X sa 281 milion. Naročito je interesantno prisustvo podataka sa MySpace-a, što ukazuje na to da su neki od ovih podataka veoma stari, ali i dalje relevantni zbog čestog ponavljanja korišćenja istih lozinki i email adresa.

Ovo masovno curenje podataka ne samo da ističe ranjivosti u sajber prostoru, već i podstiče na povećanje svesti o potrebi za jačim merama zaštite ličnih podataka. Pored društvenih mreža, baza sadrži i podatke iz raznih vladinih organizacija, uključujući i one iz SAD-a, što dodatno naglašava potencijalni rizik po nacionalnu bezbednost.

Eksperti upozoravaju da bi ovi podaci mogli biti iskorišćeni u različite svrhe, uključujući krađu identiteta, napredne fišing napade, ciljane sajber napade, kao i neovlašćeni pristup ličnim i osetljivim nalogima. U svetlu ovakvog obima i raznolikosti podataka, moguće je očekivati povećanje broja pokušaja i uspešnih hakovanja.

Ovo otkriće dolazi u trenutku kada je i sajt Have I Been Pwned, otkrio drugi skup podataka koji sadrži 71 milion jedinstvenih korisničkih podataka. Postoji mogućnost da se neki od ovih podataka poklapaju sa onima u MOAB bazi.

Sada kada je ovaj događaj izbio na svetlo dana, ostaje da se vidi kako će se odraziti na globalnu sajber bezbednost i koje će mere biti preduzete u cilju zaštite pojedinaca i organizacija širom sveta od potencijalnih opasnosti koje takva curenja podataka nose.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA