Vreme čitanja: oko 2 min.

Stabilnost iznad performansi – Tržište memorije u 2024. godini

A. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Maćej Kaminjski je direktor memorijskog odeljenja kompanije Samsung u Poljskoj i zemljama srednje i istočne Evrope (CEE)

  • 0
Samsung Memory Maćej Kaminjski/ Foto: Promo/ Samsung Memory

Ne možemo razgovarati o predstojećim trendovima u 2024. godini bez razumevanja onoga što se dogodilo na tržištu memorije 2023. Ovo je bila dinamična godina koja je naterala mnoge kompanije da promene svoj pravac delovanja. Ne možemo govoriti o ovom segmentu tržišta bez pominjanja lanca snabdevanja. Globalna hiperprodukcija provodnika izazvala je mnoge promene, poput prodaje ili ograničavanja proizvodnih kapaciteta. Kao rezultat toga, mnogi od najvećih igrača na tržištu morali su da ograniče svoju ponudu. S obzirom na to da proizvodni ciklus traje u proseku 5 do 7 meseci, ova ograničenja bi trebalo da dovedu do balansa između dostupnosti nekih proizvoda i stvarne potražnje. Zato ćemo početkom 2024. godine možda na globalnom nivou primetiti povećanje cene NAND memorije koja se koristi u SSD diskovima. U poslednje vreme bilo je mnogo diskusija o tome da bi se era jeftinih SSD diskova mogla uskoro završiti, a sada stvarno svedočimo povećanju njihovih cena u realnosti.

Smatramo da će 2024. godine tržište memorije rasti, posebno u segmentima NVMe i eksternih SSD diskova. Povećana je i potražnja za ovim tipovima proizvoda (uglavnom računara sa NVMe slotom) i svest potrošača o prednostima koje SSD diskovi imaju u odnosu na HDD. Tehnologija NVMe biće najbrže rastuća tehnologija na tržištu memorije 2024. godine, što će te SSD diskove učiniti prvim izborom potrošača i istisnuti SATA diskove sa tržišta.

Sve više ljudi uviđa potrebu za redovnim čuvanjem rezervnog primerka svojih podataka na eksternom disku. Sektor eksternih SSD diskova brzo raste. Samsung, kao trenutni lider na ovom tržištu, nudi niz takvih proizvoda koji su pogodni za svakoga. Primetili smo trend u potrazi za brzim diskovima kod potrošača u PRO sektoru, čiji je glavni fokus brzina prenosa podataka. Zbog toga smo razvili PSSD T9, koji radi na NVMe tehnologiji. Ovaj disk može da dostigne brzinu prenosa do 2.000 MB/s. Naravno, i dalje ćemo nuditi proizvode iz linija T7 i T7 Shield. Sve više korisnika poseže za diskovima sa memorijskim prostorom većim od 2 TB. Ova činjenica nam je pomogla da uočimo dva kvaliteta koje traže u našim proizvodima – brzinu i kapacitet.

Takođe očekujemo rast prodaje memorijskih kartica zbog rasta popularnosti komplementarnih uređaja, kao što su sportske kamere, dronovi i kućni sigurnosni sistemi.

Pažljivo pratimo situaciju u Srbiji i regionu. Na ovom tržištu uspešno poslujemo više od četiri godine, a njegovo sazrevanje smo primetili zahvaljujući razvoju ovlašćenih kanala prodaje memorijskih proizvoda. Istovremeno je u velikoj meri fokusirano i na SATA tehnologiju. Prodaja proizvoda zasnovanih na NVMe tehnologiji ubrzano raste, ali prodaja laptopova i radnih stanica koje rade na bazi SATA i dalje se dobro odvija. Mnogi korisnici, uključujući institucije, rade na ekonomski racionalan način i za svoje računare biraju stabilnost, a ne najviše performanse. Trend rasta proizvoda visokog kapaciteta u ovom regionu je slabiji nego u zapadnoj Evropi i u Poljskoj. Međutim, posmatrano iz malo šire perspektive, jasno je da se tržište srednje i istočne Evrope, uključujući i Srbiju, kreće u istom pravcu kao i druga evropska tržišta.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA