Vreme čitanja: oko 2 min.

Mercedes-Benz je slučajno podelio svoj izvorni kod i poslovne tajne sa celim svetom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izvorni kod unutrašnjih sistema kompanije je nenamerno objavljen na javnom GitHub serveru zbog ljudske greške

  • 0
Ukraine Tensions Sanctions Europe Foto: Tanjug/AP

Mercedes-Benz se suočio sa značajnim bezbednosnim propustom nakon što je otkriveno da je slučajno podelio svoj izvorni kod i poslovne tajne sa celim svetom. Propust je otkrila britanska kompanija za bezbednost, RedHunt Labs, koja je pronašla token za autentifikaciju zaposlenog u Mercedes-Benzu na javnom GitHub repozitorijumu. Ovaj token je omogućavao "neograničen pristup" poslovnim tajnama i drugim ključnim podacima za autentifikaciju nemačkog automobilskog giganta.

RedHunt je identifikovao izloženi token za autentifikaciju tokom rutinskog skeniranja interneta u januaru, iako je token objavljen još u septembru 2023. godine. Korišćenjem privatnog ključa, zlonamerni akteri ili sajber kriminalci mogli su da dobiju potpuni pristup GitHub Enterprise Serveru koji pripada Mercedes-Benzu, gde su skladištene velike količine osetljivih podataka.

Token je omogućio "neograničen" i "nenadgledan" pristup velikoj količini intelektualne svojine Mercedes-Benza, uključujući nacrte, dizajnerske dokumente i druge "kritične" interne informacije. Server je takođe hostovao ključeve za pristup oblaku, API ključeve i dodatne lozinke, što je moglo biti iskorišćeno za narušavanje celokupne IT infrastrukture proizvođača automobila, stvarajući bezprecedentnu i haotičnu situaciju.

Osim toga, otkriveno je da su nezaštićeni repozitorijumi izložili ključeve za Microsoft Azure i Amazon Web Services (AWS) servere, Postgres bazu podataka, pa čak i izvorni kod softvera Mercedes-Benz-a. Prema rečima istraživača, na pogođenim serverima nisu bili hostovani podaci o kupcima, piše TechSpot.

RedHunt je o ovom bezbednosnom incidentu obavestio TechCrunch, koji je potom obavestio Mercedes-Benz. Portparol nemačke kompanije potvrdio je da je neograničeni API token opozvan, a javni repozitorijum je "odmah" uklonjen.

Izvorni kod unutrašnjih sistema kompanije je nenamerno objavljen na javnom GitHub serveru zbog ljudske greške, rekao je portparol. Interna istraga je i dalje u toku, a biće sprovedene i dodatne "korektivne mere".

Iako je token bio izložen javnom pristupu mesecima, do sada nema dokaza da su zlonamerni akteri ili sajber kriminalci otkrili i zloupotrebili tajnu kako bi kompromitovali poslovanje Mercedes-Benza. Kompanija nije potvrdila da li je bila u mogućnosti da detektuje nepoznate pokušaje pristupa svojim sistemima putem pristupnih zapisa ili drugih bezbednosnih mera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA