Vreme čitanja: oko 1 min.

Nvidia predstavila novi AI čip za kinesko tržište, Huawei će im biti glavni konkurent

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pre uvođenja američkih restrikcija, Nvidia je držala preko 90% tržišnog udela na kineskom tržištu AI čipova

  • 0
Nvidia čip, računar Foto: Nor Gal / Shutterstock.com

Nvidia je otvorila prednarudžbine za svoj novi čip namenjen isključivo kineskom tržištu, postavljajući cenu sličnu konkurentskom proizvodu kompanije Huawei, kako navode izvori upoznati sa ovom temom. Ova inicijativa dolazi nakon što su Sjedinjene Američke Države proširile zabrane na izvoz visokotehnoloških čipova, sa ciljem ograničavanja Kine u razvoju AI tehnologija i naprednih računarskih sistema za vojne potrebe.

Nvidijin čip, H20, najbolji je od tri čipa razvijena posebno za kinesko tržište. Iako će H20 imati manju računarsku snagu u poređenju sa vodećim Nvidia H100 AI čipom i H800, koji je takođe bio predmet zabrane u Kini, specifikacije pokazuju da je u nekim ključnim aspektima slabiji od Huawei-jevog Ascend 910B čipa.

U proteklim nedeljama, Nvidia je postavljala cene za distributere H20 čipova u Kini, krećući se u rasponu od 12.000 do 15.000 dolara po jedinici, prema informacijama od dva izvora. Neki distributeri već oglašavaju ove čipove po značajno višoj ceni, oko 110.000 juana (15.320 dolara), dok se Huawei-jev 910B prodaje za približno 120.000 juana, piše Reuters.

Distributeri su obavestili klijente da će moći da započnu isporuku H20 proizvoda u manjim serijama u prvom kvartalu 2024. godine, a u većim obimima od drugog kvartala. Pre uvođenja američkih restrikcija, Nvidia je držala preko 90% tržišnog udela na kineskom tržištu AI čipova. Međutim, sada se suočava sa povećanom konkurencijom domaćih proizvođača, među kojima se Huawei ističe kao glavni rival.

Iako H20 zaostaje za Huaweijevim 910B čipom po FP32 performansama, ima prednost kada je reč o brzini interkonekcije, što ukazuje na njegovu konkurentnost u aplikacijama koje zahtevaju povezivanje velikog broja čipova za rad u sistemu. Ovi podaci naglašavaju značaj kineskog tržišta za Nvidiju, čiji je CEO Jensen Huang nedavno posetio kompanijske kancelarije u Kini, što su preneli lokalni mediji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA