≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evropska unija sprema prvu ogromnu kaznu za Apple: Spotify glavni "krivac"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kazna, koja bi trebalo da iznosi oko 500 miliona evra, odnosno približno 538 miliona dolara, predstavlja kulminaciju slučaja koji je započet 2019. godine nakon što je Spotify podneo formalnu žalbu

  • 0
Apple, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Evropska komisija se priprema da izrekne svoju prvu značajnu kaznu kompaniji Apple, zbog politike koja se smatra antikonkurentskom na tržištu striminga muzike. Kazna, koja bi trebalo da iznosi oko 500 miliona evra, odnosno približno 538 miliona dolara, predstavlja kulminaciju slučaja koji je započet 2019. godine nakon što je Spotify podneo formalnu žalbu.

U srcu ove odluke je stav EU da je Apple nezakonito delovao sprečavajući aplikacije za striming muzike, kao što je Spotify, da informišu korisnike o alternativnim načinima pretplate na njihove usluge, zaobilazeći na taj način Apple-ovu proviziju na kupovine unutar aplikacija. Takve prakse poznate su kao "anti-steering" odredbe App Store-a.

Iako se anti-steering odredbe primenjuju šire, istraživanje EU konkretno se fokusira na uticaj politike App Store-a na tržište muzičkog striminga. Osnovni argument EU je da obavezna provizija Apple-a, zajedno sa ograničenjima informisanja korisnika o alternativnim načinima plaćanja, nepravedno favorizuje Apple Music u odnosu na konkurentske servise.

Očekuje se da predstojeća odluka EU naloži developerima aplikacija za striming muzike da korisnicima omoguće slobodno usmeravanje na svoje veb-sajtove radi pretplate, gde bi cene mogle da budu povoljnije s obzirom na to da ne podležu provizijama koje naplaćuje Apple.

U 2022. godini, Apple je delimično popustio u vezi sa anti-steering odredbama za "reader aplikacije", kao što su aplikacije za sadržaj poput Netflix-a ili Kindle-a, dozvoljavajući im da dodaju jedan direktan link ka svojim veb-stranicama za upravljanje nalogom. Spotify se smatra reader aplikacijom i stoga spada pod ovo pravilo.

Naravno, Spotify želi potpunu slobodu za usmeravanje korisnika na svoj veb-sajt radi promocije svojih pretplatničkih paketa izvan ograničenja koja postavlja pravilo za reader aplikacije. Istraživanje EU takođe uzima u obzir uticaj Apple-ovog ponašanja pre nego što su promene pravila implementirane.

Uvođenjem Akta o digitalnim tržištima sledećeg meseca, Apple će takođe dozvoliti Spotify-ju korišćenje alternativnih metoda plaćanja u EU, ali će kompanija i dalje uzimati proviziju od 17% ako Spotify ostane naveden u App Store-u, uz osnovnu naknadu od 50 centi po instalaciji aplikacije godišnje. Danijel Ek, izvršni direktor Spotify-ja, opisao je ove uslove kao neizvodljivu alternativu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA