Vreme čitanja: oko 1 min.

OpenAI odgovara na Maskove optužbe: "Želeo je potpunu kontrolu"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema navodima OpenAI, doprinos Ilona Maska razvoju kompanije bio je znatno manji nego što se to prvobitno očekivalo

  • 1
Elon Musk, Open AI Foto: Tanjug/AP, Hasan Mrad / Zuma Press / Profimedia

U najnovijem razvoju događaja iz sveta veštačke inteligencije, OpenAI, vodeća kompanija u ovoj industriji, iznosi svoj stav povodom tužbe koju je protiv njih podneo Ilon Mask, jedan od suosnivača i ranijih investitora. U saopštenju koje su potpisali ključni članovi tima OpenAI - Greg Brokman, Ilja Suckever, Džon Šulman, Sem Altman, Vojaček Zaremba i ceo tim OpenAI - izneti su detalji koji osvetljavaju dinamiku između Maska i kompanije, kao i optužbe na račun poznatog preduzetnika.

Prema navodima OpenAI, doprinos Ilona Maska razvoju kompanije bio je znatno manji nego što se to prvobitno očekivalo. Od svog osnivanja 2015. godine, Mask je kompaniji obezbedio manje od 45 miliona dolara, uprkos prvobitnom obećanju o finansiranju do milijardu dolara.

Ova razmena stavova usledila je nakon što je Mask tužio Altmana, Brokmana i OpenAI, tvrdeći da kompanija odstupa od svoje osnivačke misije razvoja veštačke inteligencije u korist čovečanstva, optužujući ih za preokretanje prioriteta ka profitu, pre svega u korist Microsofta.

OpenAI je u svom saopštenju naglasio da su, shvativši potrebu za ogromnim kompjuterskim resursima za razvoj veštačke opšte inteligencije (AGI), zaključili da je neophodno preći na profitabilnu strukturu kako bi osigurali potrebno finansiranje. Ovde se pokazalo neslaganje sa Maskom, koji je u tom trenutku izrazio želju za spajanjem OpenAI sa Teslom ili preuzimanjem potpune kontrole nad kompanijom.

"Dok smo razgovarali o profitnoj strukturi kako bismo unapredili misiju, Ilon je želeo da se spojimo sa Teslom ili je želeo potpunu kontrolu. Ilon je napustio OpenAI, rekavši da mora da postoji relevantan konkurent Google-u/DeepMind-u i da će to sam učiniti. Rekao je da će nas podržati da pronađemo sopstveni put", napisala je kompanija OpenAI.

Na optužbe Maska da je OpenAI napustio svoje principe otvorenog koda, kompanija je odgovorila naglašavanjem da je Mask bio svestan i složio se sa postepenim prelaskom od potpune transparentnosti kako kompanija napreduje u razvoju AGI.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    6. mart 2024 | 19:27

    А иза "АИ" стоји - чаробњак из Оза, хехе...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA