Vreme čitanja: oko 2 min.

Izazov vredan 5 miliona dolara: Google će nagraditi one koji pronađu praktičnu primenu kvantnih računara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Algoritmi će biti ocenjivani na osnovu više kriterijuma

  • 2
Kvantni računar kvantni kompjuter Foto: Shutterstock.com

Google, u saradnji sa fondacijom XPRIZE, pokreće konkurs vredan 5 miliona dolara s ciljem pronalaženja praktičnih primena kvantnih računara koje bi mogle da imaju stvarni uticaj na društvo. Iako je Google još 2019. godine dokazao prednost kvantnog računara Sycamore u odnosu na klasične računare za specifične zadatke, ti zadaci su do sada bili više demonstracioni, bez stvarnih primena u realnom svetu.

Rajan Babuš iz Google-a ističe da postoje brojni apstraktni matematički problemi gde kvantni računari pokazuju značajno brže rezultate. Međutim, istraživačka zajednica je manje fokusirana na povezivanje ovih apstraktnih prednosti sa specifičnim primenama u stvarnom svetu. Cilj konkursa je podsticanje istraživača da razviju nove kvantne algoritme koji bi mogli da reše postojeće probleme, poput pronalaska novog elektrolita za baterije koji bi značajno poboljšao kapacitet skladištenja energije.

Učesnici konkursa ne moraju praktično da reše problem. Dovoljno je da pokažu kako bi njihov algoritam mogao da bude primenjen, navodeći specifikacije kvantnog računara potrebne za to. Takođe, mogu da pokažu kako bi postojeći kvantni algoritam mogao biti primenjen na problem u realnom svetu koji do sada nije bio razmatran.

Algoritmi će biti ocenjivani na osnovu više kriterijuma, uključujući potencijalni uticaj, da li rešavaju probleme slične onima iz Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, te koliko su izvodljivi na mašinama dostupnim sada ili u bliskoj budućnosti.

Ukupan fond nagrada od 5 miliona dolara biće podeljen tako što će glavna nagrada od 3 miliona dolara biti podeljena između tri pobednika, milion dolara će biti podeljen između najviše pet finalista, a po 50.000 dolara dobiće svaki od 20 polufinalista.

Ovaj izazov može usmeriti pažnju istraživača kvantnih računara sa tehničkih definicija kvantne prednosti, kao što su demonstracije Google-a ili IBM-a, na stvarne primene, ističe Nikolas Kesada sa Politehničkog univerziteta u Montrealu. Međutim, Bil Feferman sa Univerziteta u Čikagu upozorava da će pronalaženje društveno korisnih kvantnih algoritama zahtevati bolje razumevanje kako kvantni računari funkcionišu, uključujući i borbu sa bukom i greškama. Naglasio je i da izazov ne adresira ove osnovne aspekte izrade kvantnih računara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    7. mart 2024 | 06:31

    Unistite ih ,verujte mi najbolja moguca primena je neprimena!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA