Vreme čitanja: oko 1 min.

Worldcoin projekat Sema Altmana privremeno zabranjen u Španiji zbog zabrinutosti za privatnost

Vreme čitanja: oko 1 min.

AEPD je posebno naglasio probleme koji proizilaze iz nedostatka informacija, prikupljanja podataka od maloletnih osoba i nemogućnosti povlačenja pristanka za obradu podataka

  • 0
Worldcoin, skeniranje oka, kriptovaluta Foto: Rokas Tenys / Shutterstock.com

Španski nadzorni organ za zaštitu podataka (AEPD) odlučio je da privremeno suspenduje aktivnosti projekta Worldcoin, inicijative koju vodi Sem Altman, na period do tri meseca. Razlog za ovu odluku leži u zabrinutosti vezanoj za način na koji se prikupljaju i obrađuju biometrijski podaci korisnika, uključujući skeniranje oka u zamenu za digitalni identitet i besplatnu kriptovalutu. AEPD je posebno naglasio probleme koji proizilaze iz nedostatka informacija, prikupljanja podataka od maloletnih osoba i nemogućnosti povlačenja pristanka za obradu podataka.

Kompanija Worldcoin je, kao odgovor na ovu zabranu, izjavila da AEPD "zaobilazi zakone EU" i da "širi netačne i obmanjujuće informacije o našoj tehnologiji". Projekat, koji je do sada privukao preko četiri miliona ljudi iz preko 120 zemalja, suočava se sa kritikama u vezi sa načinom prikupljanja, čuvanja i korišćenja ličnih podataka. Janik Prejviš, službenik za zaštitu podataka u Worldcoinu, izrazio je razočarenje zbog nedostatka komunikacije s AEPD-om, ističući da su spremni da objasne značaj i zakonitost upotrebljene tehnologije.

Španski regulator je istakao da obrada biometrijskih podataka predstavlja veliki rizik za prava pojedinaca, uzimajući u obzir njihovu osetljivu prirodu i posebnu zaštitu koju im pruža Opšta uredba o zaštiti podataka (GDPR) Evropske unije. AEPD smatra da su privremene mere zabrane opravdane kako bi se sprečila potencijalno nepovratna šteta i osigurala zaštita prava građana.

Pored Španije, i druge zemlje EU, uključujući Portugal, prate razvoj situacije i analiziraju usklađenost Worldcoin-a sa GDPR-om, dok je u Velikoj Britaniji, Kancelarija poverenika za informacije (ICO) naglasila značaj sprovođenja procene uticaja na zaštitu podataka pre početka obrade ličnih podataka.

Sem Altman tvrdi da će identifikacija koju nudi Worldcoin omogućiti korisnicima, između ostalog, da potvrde svoju ljudskost na internetu, naročito u budućnosti koju će dominirati veštačka inteligencija. Iako se projekat trenutno suočava sa izazovima, privukao je značajna ulaganja od nekih od najpoznatijih investicionih fondova, uključujući a16z crypto i Bain Capital Crypto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA