Vreme čitanja: oko 3 min.

Tehnološke vizionarke koje ne poznajete: Ovo su žene koje tiho oblikuju naš svet

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na Međunarodni dan žena, ove priče služe kao podsetnik na važnu ulogu žena u tehnološkoj industriji i veštačkoj inteligenciji, podstičući nas da podržimo i proslavimo njihove doprinose

  • 0
Žena, motivacioni govor Foto: Shutterstock.com

Svet tehnologije, a posebno i veštačke inteligencije, doživljava revolucionarne promene zahvaljujući brojnim inovatorima, među kojima se posebno ističu žene čiji doprinos često ostaje nedovoljno prepoznat.

Ove žene nisu samo liderke u svojim oblastima, već i pionirke koji oblikuju budućnost tehnologije i AI industrije, pružajući nove perspektive i inovativna rešenja koja redefinišu granice mogućeg.

Mira Murati, tehnološka direktorka u OpenAI, stoji iza razvoja jednog od najnaprednijih modela veštačke inteligencije, GPT-4. Njen rad na promociji i implementaciji veštačke inteligencije u svakodnevne aplikacije pokazuje koliko daleko može da se ide kada se tehnologija koristi na etički i odgovoran način.

Dr. Fei-Fei Li, kao ko-direktorka Instituta za veštačku inteligenciju koja se fokusira na ljude na Univerzitetu Stanford, svojim istraživanjima u oblasti kognitivnih i računarskih NAUKA, kao i mašinskog učenja, značajno doprinosi napretku veštačke inteligencije. Njen rad na poboljšanju sposobnosti prepoznavanja slika veštačkom inteligencijom i osnivanje organizacije AI4ALL, koja ima za cilj povećanje diverziteta u AI industriji, ključni su za razvoj inkluzivnijeg i etičkog pristupa veštačkoj inteligenciji.

Safra Catz, izvršna direktorka Oracle-a, sa više od dve decenije iskustva u tehnološkoj industriji, predvodila je brojne akvizicije koje su Oracle-u omogućile da se pozicionira kao lider u oblasti cloud tehnologija i baza podataka. Njeno vođstvo demonstrira kako strateški pristup i odlučnost mogu transformisati kompaniju i osigurati joj vodeću poziciju u tehnološkom svetu.

Amy Hood, kao prva žena na mestu glavne finansijske direktorke u Microsoftu, igra ključnu ulogu u oblikovanju finansijske strategije jedne od najvećih tehnoloških kompanija na svetu. Njena sposobnost da vodi velike korporativne inicijative, uključujući prelazak na servis Office 365 i akvizicije kao što su LinkedIn, Skype i Yammer, ključna je za dugoročni rast i uspeh Microsofta.

Ginni Rometty, bivša izvršna direktorka IBM-a, tokom svoje karijere usmerila je kompaniju ka inovacijama u oblasti cloud computinga i kognitivne tehnologije. Njen doprinos u transformaciji IBM-a u kompaniju koja predvodi u digitalnoj eri ilustruje značaj vizije i inovacija u tehnološkoj industriji.

Reshma Saujani, osnivačica i izvršna direktorka organizacije Girls Who Code, svojim radom na promociji obrazovanja mladih devojaka u oblastima STEM, posebno u programiranju, doprinosi smanjenju rodnog jaza u tehnologiji. Njena posvećenost osvaćenost pružanju prilika i mentorstva za buduće generacije žena u tehnologiji ključna je za izgradnju raznovrsnijeg i inovativnijeg tehnološkog ekosistema.

Ove žene, zajedno sa mnogim drugima koje deluju u sferi tehnologije i veštačke inteligencije, ne samo da predstavljaju vrhunac profesionalnog postignuća već i služe kao inspiracija i uzor generacijama koje dolaze. Njihov rad pokazuje da liderstvo, inovacije i odlučnost mogu oblikovati budućnost tehnologije na način koji je inkluzivan i pravedan za sve. Uče nas važnoj lekciji da je diverzitet ne samo etički imperativ već i ključan element za inovacije i napredak u svetu tehnologije.

Na Međunarodni dan žena, ove priče služe kao podsetnik na važnu ulogu žena u tehnološkoj industriji i veštačkoj inteligenciji, podstičući nas da podržimo i proslavimo njihove doprinose. Izazovi sa kojima se suočavaju žene u tehnologiji zahtevaju kontinuiranu pažnju i akciju kako bi se osiguralo da se talenti, veštine i vizije žena u potpunosti prepoznaju i cene. Kroz promociju ravnopravnosti, inkluzivnosti i raznolikosti, možemo zajedno raditi na oblikovanju tehnološke budućnosti koja odražava i služi širokom spektru društvenih potreba i aspiracija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA