≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ilon Mask i xAI objavili izvorni kod za AI model Grok, ali kako se tačno obučava ostaje tajna

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ilon Mask je prošle nedelje najavio na X da planira da otvori izvorni kod Grok

  • 0
Ilon Mask, Grok Foto: lilgrapher / Shutterstock.com

xAI, kompanija koju predvodi Ilon Mask, napravila je značajan iskorak u svetu veštačke inteligencije objavljivanjem izvornog koda za svoj model Grok. Iako je kod javno dostupan, specifični delova koda koji objašnjavaju kako se Grok obučava nisu objavljeni. Ovaj potez izazvao je različite reakcije u tehnološkoj zajednici, s obzirom na to da Grok predstavlja model "Mixture of Experts" sa 314 milijardi parametara, kako je navedeno na GitHub-u.

Kompanija xAI u blog postu nije precizirala za koje sve aplikacije je Grok-1 optimizovan, napomenuvši da nije usredsređen na nijednu specifičnu upotrebu poput konverzacijskih AI sistema. Dodatno, model je treniran koristeći "prilagođeni" softverski paket, čiji detalji nisu otkriveni. Grok je licenciran pod Apache License 2.0, što omogućava komercijalnu upotrebu modela.

Ilon Mask je prošle nedelje najavio na X da planira da otvori izvorni kod Grok modela ove nedelje. Grok je prvobitno lansiran kao četbot dostupan Premium+ korisnicima društvene mreže X. Zanimljivo je da je četbot imao pristup nekim podacima na X, ali objavljeni model ne uključuje povezanost sa ovom društvenom mrežom.

Otvaranje izvornog koda AI modela postaje trend u industriji, s obzirom na to da su kompanije poput Meta, Google, i AI2 već objavile kodove za neke od svojih modela. Februara ove godine, Google je, na primer, objavio dva nova modela pod otvorenim kodom: Gemma2B i Gemma7B.

Već postoje izveštaji o kompanijama koje razvijaju alate zasnovane na veštačkoj inteligenciji i koje planiraju da koriste Grok u svojim rešenjima. Arvind Srinivas, izvršni direktor kompanije Perplexity, najavio je na X da će njegova kompanija fino podešavati Grok za potrebe konverzacijske pretrage i učiniti ga dostupnim Pro korisnicima.

Maskova odluka da otvori izvorni kod Groka dolazi u trenutku kada se nalazi u pravnoj borbi sa OpenAI, optužujući kompaniju za izdaju prvobitnih ciljeva neprofitnog razvoja veštačke inteligencije. U međuvremenu, Mask je više puta kritikovao OpenAI i Sema Altmana na društvenoj mreži X.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA