Vreme čitanja: oko 1 min.

Najnoviji AI čip kompanije Nvidia će koštati više od 30.000 dolara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cena ovog čipa ukazuje na to da će biti u sličnom cenovnom rangu kao i njegov prethodnik, H100, poznatiji kao Hopper, čija se cena kretala između 25.000 i 40.000 dolara po čipu

  • 0
Džensen Huang, Jensen Huang Foto: glen photo / Shutterstock.com

Nvidia je nedavno najavila izlazak svog najnovijeg čipa za AI, nazvanog Blackwell, čija će cena iznositi između 30.000 i 40.000 dolara po jedinici. Ova informacija stigla je direktno od izvršnog direktora kompanije, Džensena Huanga, tokom intervjuu sa Džimom Krejmerom na CNBC-u.

Cena ovog čipa ukazuje na to da će biti u sličnom cenovnom rangu kao i njegov prethodnik, H100, poznatiji kao Hopper, čija se cena kretala između 25.000 i 40.000 dolara po čipu.

Blackwell predstavlja najnoviju generaciju Nvidia čipova za veštačku inteligenciju, koja se obično najavljuje svake dve godine. Ovi čipovi su brži i energetski efikasniji od prethodnih generacija, a Nvidia koristi publicitet koji prati lansiranje nove generacije kako bi privukla narudžbine za nove GPU-ove. Interesantno je da Blackwell kombinuje dva čipa i fizički je veći od prethodne generacije.

Inovacija dolazi u trenutku kada je potražnja za AI čipovima u porastu, posebno nakon objave ChatGPT-ja krajem 2022. godine. Većina vodećih AI kompanija i razvojnih timova koristila je Nvidia H100 GPU-ove za obuku svojih AI modela tokom prošle godine, a kompanija Meta je čak kupila stotine hiljada H100 GPU-ova.

Krajnja cena za kupce kao što su Meta ili Microsoft zavisi od brojnih faktora, uključujući volumen kupovine i da li kupac nabavlja čipove direktno od Nvidie ili preko dobavljača kao što su Dell, HP ili Supermicro, koji proizvode AI servere. Neki serveri su opremljeni sa čak osam AI GPU-ova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA