≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo može da bude najveća vest do sad: Microsoft i Open AI prave superkompjuter sa veštačkom inteligencijom

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Superkompjuter sa veštačkom inteligencijom zvaće se Stargate

  • 0
Superkompjuter, data centar Ilustracija / Foto: Shutterstock

Direktori Microsoft-a i OpenAI prave planove za projekat data centra koji će sadržati i superkompjuter sa milionima specijalizovanih server čipova, navode tri izvora koji su uključeni u privatnu konverzaciju o ovom predlogu, navodi The Information.

Projekat bi mogao da košta i do 100 milijardi dolara, navodi izvor koji je razgovarao sa direktorom kompanije OpenAI Semom Altmanom, kao i izvor koji je imao uvid u inicijalne procene troškova Microsoft-a.

Microsoft bi najverovatnije bio odgovoran za finansiranje projekta, koji bi koštao 100 puta više od nekih današnjih, najvećih data centara.

Očekuje se da će sledeća velika nadogradnja OpenAI-a doći početkom sledeće godine, navodi se u izveštaju, dodajući da rukovodioci Microsoft-a žele da pokrenu Stargate tokom 2028. godine. Prema izveštaju, Microsoft radi na manjem superkompjuteru četvrte faze za OpenAI koji namerava da pokrene oko 2026.

Predloženi poduhvati mogli bi da koštaju više od 115 milijardi dolara, što je preko tri puta više nego što je Microsoft potrošio prošle godine na kapitalne izdatke za servere, zgrade i drugu opremu.

Superkompjuter sa sedištem u SAD bio bi najveći u nizu instalacija koje kompanije žele da naprave u narednih šest godina, dodaje se u izveštaju.

(Telegraf.rs)

Video: Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji o najtraženijem zanimanju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA