Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo kako bi iPhone mogao da se promeni ako američka vlada dobije tužbu protiv Apple-a

Vreme čitanja: oko 1 min.

Postoje i upozorenja da bi ove promene mogle da zbune korisnike koji retko menjaju podešavanja ili istražuju nove aplikacije

  • 0
Apple iMessage, Android Foto: Tada Images / Shutterstock.com

Američko Ministarstvo pravde pokrenulo je značajnu antimonopolsku tužbu protiv Apple-a, koja bi značajno mogla da promeni način na koji korisnici koriste svoje iPhone uređaje i generalno promeni Apple-ov ekosistem proizvoda. Tužba ističe Apple-ove antikonkurentske prakse, uključujući kontrolu nad iPhone App Store-om i API-jevima kojima se ograničava konkurencija u ključnim oblastima kao što su aplikacije za poruke, pametni satovi i digitalni novčanici.

Potencijalne promene za korisnike iPhone-a obuhvataju širok spektar poboljšanja i novih mogućnosti. Jedna od najistaknutijih mogućnosti je veća fleksibilnost u izboru aplikacija za plaćanje, omogućavajući korisnicima da koriste alternativne aplikacije umesto Apple Pay-a.

Takođe, mogućnost izbora podrazumevane aplikacije za slanje poruka mogla bi da omogući krajnju enkripciju bez obzira na platformu primaoca, rešavajući dugogodišnji problem nedostatka interoperabilnosti enkripcije između iOS i Android uređaja. Zanimljivost koja prati ovu potencijalnu promenu jeste ujednačavanje boja balona poruka, čime bi se okončala Apple-ova praksa razlikovanja poruka izvan svog ekosistema.

Promene bi mogle da uključe i pristup aplikacijama za cloud striming igara unutar App Store-a, dajući igračima veći izbor za striming kroz istu aplikaciju, slično kako strimujemo više serija ili filmova kroz jednu video striming aplikaciju.

Međutim, postoje i upozorenja da bi ove promene mogle da zbune korisnike koji retko menjaju podešavanja ili istražuju nove aplikacije, potencijalno narušavajući besprekorno korisničko iskustvo koje Apple zagovara. Apple tvrdi da bi šira otvorenost App Store-a mogla ugroziti sigurnost i jednostavnost korišćenja, posebno u oblastima poput roditeljske kontrole i deljenja u porodici.

Krajnji ishod tužbe i njen uticaj na Apple-ov ekosistem ostaju neizvesni, ali su potencijalne promene duboko značajne za korisnike iPhone-a, programere i širu tehnološku zajednicu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA