Vreme čitanja: oko 1 min.

OpenAI lansirao novi model: Stigao GPT-4 Turbo sa Vision opcijom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vision opcija u kontekstu GPT-4 Turbo modela odnosi se na sposobnost modela da obrađuje ne samo tekstualne, već i vizuelne informacije

  • 0
GPT-4 Turbo Foto: Tada Images / Shutterstock.com

OpenAI je nedavno predstavio svoj najnoviji proizvod - GPT-4 Turbo sa Vision opcijom, koji je sada dostupan preko API-ja. Ovaj model donosi značajna unapređenja, uključujući podršku za JSON mod i pozivanje funkcija za obradu vizuelnih zahteva. GPT-4 Turbo obećava poboljšane performanse i uskoro će biti implementiran i u ChatGPT.

Vision opcija u kontekstu GPT-4 Turbo modela odnosi se na sposobnost modela da obrađuje ne samo tekstualne, već i vizuelne informacije. To znači da GPT-4 Turbo može analizirati i generisati odgovore na osnovu slika koje mu se dostave. Ova funkcionalnost omogućava korisnicima da koriste model za širok spektar zadataka koji zahtevaju razumevanje vizuelnog sadržaja, kao što su prepoznavanje objekata na slikama, generisanje opisa za slike, ili čak stvaranje vizuelnog sadržaja na osnovu tekstualnih opisa.

GPT-4 Turbo je multimodalni model sposoban da obrađuje i tekst i slike, pružajući tačne odgovore zahvaljujući svojem opštem znanju i naprednim sposobnostima rezonovanja. Predstavljen prošlog novembra tokom DevDay-a, ovaj model može da obradi preko 300 strana teksta u jednom upitu zahvaljujući prozoru konteksta od 128k, omogućavajući korisnicima duboko razumevanje različitih tema.

Jedna od glavnih prednosti GPT-4 Turbo su optimizovane performanse, što dovodi do znatnog smanjenja troškova za korisnike. Cena ulaznih tokena smanjena je tri puta, dok su izlazni tokeni dostupni po pola cene u poređenju sa prethodnim GPT-4 modelom, čineći ovaj model efikasnijim i ekonomičnijim za klijente.

Pored toga, OpenAI je nedavno najavio i Voice Engine, dizajniran da generiše prirodno zvučeći govor iz tekstualnog unosa i samo 15 sekundi audio uzorka. Voice Engine može kreirati emotivne i realistične glasove koristeći ovaj kratki audio unos, iako još uvek nije dostupan javnosti.

Kompanija takođe signalizira dolazak sledećeg modela GPT-5, sa fokusom na poboljšanje sposobnosti rezonovanja. Brad Lightcap, operativni direktor OpenAI-a, istakao je u intervjuu za Financial Times da će GPT-5 biti usmeren na rešavanje kompleksnih problema, posebno u oblasti rezonovanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA