Vreme čitanja: oko 1 min.

Nema više 12345: Uređaji sa slabim lozinkama su sada zabranjeni u ovoj zemlji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očekuje se da će ove mere pomoći u jačanju poverenja potrošača pri kupovini i korišćenju proizvoda u trenutku kada su potrošači i preduzeća sve češće meta napada hakera

  • 0
Slaba lozinka, 12345 lozinka, šifra, računar Foto: Shutterstock.com

U Velikoj Britaniji stupa na snagu nova regulativa koja zabranjuje prodaju tehnoloških uređaja sa slabim fabričkim lozinkama poput "admin" ili "12345". Ova mera je deo novih zakona koji zahtevaju da svi pametni uređaji ispunjavaju minimalne bezbednosne standarde.

Ministarstvo za nauku, inovacije i tehnologiju Velike Britanije najavilo je da će ovim potezom proizvođači telefona, televizora i pametnih zvona za vrata, među ostalim uređajima, biti pravno obavezni da zaštite uređaje povezane na internet. Korisnici će biti podstaknuti da promene uobičajene lozinke.

Proizvođači moraju da objave kontakt informacije kako bi korisnici mogli da prijavljuju greške i probleme, a takođe moraju da budu transparentni kada je reč o tome koliko je vremena potrebno da se objavi novo bezbednosno ažuriranje, javlja The Guardian.

Očekuje se da će ove mere pomoći u jačanju poverenja potrošača pri kupovini i korišćenju proizvoda u trenutku kada su potrošači i preduzeća sve češće meta napada hakera.

Potrošačka organizacija Which? izjavila je da je imala ključnu ulogu u iniciranju novih mera i pozdravila je ove promene.

Ovi zakoni su deo režima bezbednosti proizvoda i telekomunikacione infrastrukture (PSTI), koji ima za cilj jačanje otpornosti Velike Britanije na sajber kriminal.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA