≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Apple otvorio tajnu laboratoriju u Cirihu i zaposlio 36 stručnjaka za veštačku inteligenciju iz Google-a

Vreme čitanja: oko 2 min.

Apple je u poslednjih deset godina kupio oko dvadeset četiri startapa fokusirana na AI, a osnivači nekoliko od njih i dalje rade u kompaniji

  • 0
Apple veštačka inteligencija Foto: Below the Sky / Shutterstock.com

U poslednjih nekoliko godina, Apple je znatno pojačao svoj tim za veštačku inteligenciju angažovanjem brojnih stručnjaka iz Google-a. Počevši od 2018. godine, kada je Džon Đanandreja prešao iz Google-a da bi postao glavni izvršni direktor za AI u Apple-u, kompanija je privukla najmanje 36 specijalista. Ova strategija je deo šireg plana giganta da ostane na čelu inovacija u razvoju novih AI modela i proizvoda.

Apple je osnovao tajnu laboratoriju za istraživanje AI tehnologija u Cirihu, poznatu kao "Vision Lab", javlja Financial Times. Ovaj potez usledio je nakon akvizicije dva švajcarska startapa specijalizovana za AI, što je dodatno ojačalo Apple-ove kapacitete za razvoj naprednih AI modela koji integrišu tekstualne i vizuelne informacije za generisanje odgovora.

Kompanija teži da integriše generativne AI tehnologije direktno u hardver i softver svojih mobilnih uređaja, čime bi se smanjila zavisnost od cloud servisa. Ovakav pristup omogućava brži i privatniji odgovor uređaja na upite korisnika, što bi moglo da revolucioniše način na koji koristimo pametne telefone.

Apple je u poslednjih deset godina kupio oko dvadeset četiri startapa fokusirana na AI, a osnivači nekoliko od njih i dalje rade u kompaniji. Ove akvizicije doprinose razvoju Apple-ovih kapaciteta za obradu slika i videa, pretragu podataka i kuriranje muzičkog sadržaja.

Tim Kuk, izvršni direktor Apple-a, istakao je da kompanija odgovorno ulaže u širok spektar AI tehnologija već više od decenije, uključujući i razvoj neuralnih mreža koje su osnova za proizvode poput ChatGPT-a.

Sa tehnološkim napretkom, očekuje se da će budući pametni telefoni zahtevati sve moćnije čipove. "Sledeća velika stvar biće 'AI pametni telefoni', koji će zahtevati mnogo više DRAM-a", rekao je Sumit Sadana, izvršni potpredsednik kompanije Micron Technology, jednog od dobavljača čipova za Apple.

Očekivanja su da će Apple na predstojećoj WWDC konferenciji u junu demonstrirati nove AI mogućnosti, što bi moglo da uključi značajna unapređenja Siri asistenta i omogućavanje glasovnih komandi za interakciju sa aplikacijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA