Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon iPhone-a, EU će naterati Apple da otvori i ove uređaje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Korisnici iPada u EU će moći da pristupe alternativnim prodavnicama aplikacija i deinstaliraju veći broj aplikacija koje dolaze uz operativni sistem

  • 0
Apple Foto: Shutterstock/Drop of Light

Nakon što je Apple prošlog meseca izdao iOS 17.4 sa podrškom za alternativne prodavnice aplikacija i pretraživače koji ne koriste WebKit, izgleda da će iste opcije biti dostupne i na iPad uređajima. Prema najnovijim informacijama koje je objavio Bloomberg, najnoviji modeli iPada sada spadaju pod okrilje Akta o digitalnim tržištima (DMA) Evropske unije.

Apple ima rok od šest meseci da uskladi funkcionalnosti iPad uređaja sa zahtevima DMA. Nakon implementacije predviđenih izmena, korisnici iPada u EU će moći da pristupe alternativnim prodavnicama aplikacija i deinstaliraju veći broj aplikacija koje dolaze uz operativni sistem.

Proces prilagođavanja iPad uređaja zahtevima EU ne bi trebao biti suviše kompleksan, s obzirom da iOS i iPadOS dele isti sistemski temelj. Ipak, potrebno je napomenuti da su nedavne promene uvedene u iOS još uvek pod revizijom i moguće je da ne zadovoljavaju sve zahteve DMA.

Mnogi programeri i kompanije već su izrazili nezadovoljstvo zbog Apple-ovih novih uslova za EU, koji uključuju visoke godišnje naknade za tehnološke usluge koje se naplaćuju po broju instalacija aplikacija.

Nije još uvek poznato da li će ove izmene biti deo nadogradnje iPadOS 17.x ili će biti odložene do izlaska iPadOS 18. Bez obzira na to, korisnici iPada u Evropi mogu očekivati veću slobodu u izboru aplikacija na svojim uređajima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA