Vreme čitanja: oko 1 min.

Preminuo Gordon Bel

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bell je bio ključna figura u razvoju miniračunara i osnivač prvog velikog muzeja računara

  • 0

Gordon Bell, pionir računarske industrije i ključna figura u razvoju miniračunara, preminuo je u 89. godini. Vest o njegovoj smrti objavio je veteran Bell Labs-a, Džon Maši, u utorak ujutru na društvenim mrežama.

Bell je bio ključna figura u razvoju miniračunara i osnivač prvog velikog muzeja računara. Kao jedan od prvih zaposlenih u Digital Equipment Corporation (DEC), imao je značajan uticaj na razvoj nekoliko važnih miniračunarskih sistema. Godine 1979. osnovao je Muzej računara u Bostonu, koji je kasnije postao centralni deo Muzeja istorije računara u Silicijumskoj dolini.

Rođen 1934. godine u Kirksvilu, Misuriju, Bell je diplomirao elektrotehniku na MIT-u. DEC-u se pridružio 1960. godine, gde je radio na razvoju komponenti za PDP-1 sistem. Izumeo je prvi UART (Universal Asynchronous Receiver-Transmitter), ključnu komponentu za serijsku komunikaciju.

Bell je imao vodeću ulogu u razvoju nekoliko DEC sistema, uključujući PDP-4 i PDP-6. Tokom 1970-ih godina, bio je menadžer inženjeringa za VAX miniračunare, gde je nadgledao njihov razvoj. Nakon odlaska iz DEC-a 1983. godine, Bell je ostao aktivan kao preduzetnik i istraživač, suosnivajući kompaniju Encore Computer i pomažući u osnivanju NSF-ovog direktorata za računarsku nauku i inženjering.

Godine 1995. pridružio se Microsoft Research-u, gde je istraživao tehnologije teleprisustva i bio deo projekta MyLifeBits, koji je imao za cilj da digitalno sačuva sve dokumente i uspomene jedne osobe.

Bell je bio član Nacionalne akademije inženjeringa, Nacionalne akademije nauka i Američke akademije umetnosti i nauka. Dobitnik je Nacionalne medalje za tehnologiju 1991. godine i IEEE-ove medalje John von Neumann 1992. godine.

Brojni stručnjaci iz industrije su izrazili svoje žaljenje povodom Bellove smrti. Bivši CTO Microsofta, Rej Ozi, opisao je Bell-a kao briljantnog i optimističnog vizionara, dok je bivši potpredsednik Windows-a, Stiven Sinofski, istakao njegovu podršku i pronicljivost u radu sa istraživačima i timovima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA