Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnik kompanije Meta: "Veliki jezički modeli nikad neće dostići nivo inteligencije ljudi"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema Lekanu, opšta veštačka inteligencija (AGI) još uvek ne postoji i ostaje kontroverzna tema među istraživačima i rukovodiocima u oblasti veštačke inteligencije

  • 0
Veštačka inteligencija, komunikacija Foto: Shutterstock.com

Glavni naučnik za veštačku inteligenciju kompanije Meta, Jan Lekan, tvrdi da veliki jezički modeli (LLM) poput ChatGPT-ja, Google Gemini-ja ili Meta Llama nikada neće dostići nivo inteligencije ljudi.

Prema Lekanu, opšta veštačka inteligencija (AGI) još uvek ne postoji i ostaje kontroverzna tema među istraživačima i rukovodiocima u oblasti veštačke inteligencije.

Dok neki, poput izvršnog direktora OpenAI-a, Sema Altmana, veruju da je AGI na pomolu, drugi, poput Lekana, nisu sigurni kada i kako će se to dogoditi. Lekan navodi da veliki jezički modeli imaju "veoma ograničeno razumevanje logike", ne mogu da shvate fizički svet i nemaju "stalnu memoriju."

"Oni svakako izgledaju kao da rezonuju, ali uglavnom eksploatišu akumulirano znanje iz mnogo podataka za obuku", rekao je Lekan za Financial Times. Takođe su "intrinzično nesigurni" jer se previše oslanjaju na podatke za obuku, koji mogu sadržavati netačnosti ili biti zastareli (AI modeli su i dalje skloni halucinacijama lažnih informacija).

Prošle nedelje, Lekan je izrazio skepticizam prema istraživaču OpenAI-a Janu Leikeu, koji je dao ostavku iz OpenAI-a i izrazio zabrinutost zbog navodne hitne potrebe da se "otkrije kako upravljati i kontrolisati AI sisteme mnogo pametnije od nas." Lekan je na društvenoj mreži X napisao: "Čini mi se da pre nego što 'hitno otkrijemo kako da kontrolišemo AI sisteme mnogo pametnije od nas,' treba da imamo makar nagoveštaj dizajna za sistem pametniji od kućne mačke."

Leike je bio deo OpenAI-ovog tima za superusaglašenost, koji je imao za cilj da spreči AI da "dovede do obespravljenja čovečanstva ili čak njegovog istrebljenja." Sa odlaskom Leikea i njegovog kolege Ilije Sutskevera, taj tim je raspušten.

(Telegraf.rs)

Video: Budućnost je tu: Robot Ameca se rasteže, uživa u muzici i igra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA