Vreme čitanja: oko 2 min.

Nvidia će sada praviti nove AI čipove svake godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nvidia je takođe najavila da će automobilski sektor biti njen najveći poslovni vertikal u okviru data centara ove godine

  • 0

Nvidia je zabeležila profit od 14 milijardi dolara u samo jednom kvartalu zahvaljujući AI čipovima, i sada planira da dodatno ubrza razvoj. Nvidia će od sada dizajnirati nove čipove svake godine umesto na svake dve godine, najavio je generalni direktor Džensen Huang.

"Mogu da najavim da će posle Blackwella stići još jedan čip. Prelazimo na jednogodišnji ritam", izjavio je Huang tokom predstavljanja kvartalnih rezultata za Q1 2025. Do sada je Nvidia lansirala novu arhitekturu otprilike svake dve godine — Ampere 2020, Hopper 2022, i Blackwell 2024.

Prema analitičaru Ming-Či Kuou, sledeća arhitektura pod nazivom "Rubin" očekuje se već 2025. godine, što znači da bismo mogli videti R100 AI GPU već sledeće godine. Huang je potvrdio da Nvidia planira ubrzanje razvoja svih vrsta čipova kako bi se uskladili sa ovim tempom. "Novi CPU-ovi, novi GPU-ovi, novi mrežni NIC-ovi, novi prekidači... dolazi prava planina čipova", rekao je Huang.

Huang je takođe objasnio kako će nove generacije AI GPU-ova biti unazad kompatibilne, što će omogućiti klijentima lak prelaz sa H100 na H200 i B100 u postojećim data centrima. Ova kompatibilnost olakšaće kupcima prelazak na nove tehnologije bez potrebe za značajnim promenama u infrastrukturi.

Potražnja za Nvidia AI GPU-ovima će premašivati ponudu još neko vreme, izjavio je Huang, jer se svi trude da što pre uvedu novu infrastrukturu kako bi uštedeli i zaradili novac. "Sledeća kompanija koja dostigne novi veliki nivo moći će da najavi revolucionarnu AI, dok će sledeća po redu moći da najavi nešto što je za 0,3 procenta bolje," rekao je Huang.

Nvidia je takođe najavila da će automobilski sektor biti njen najveći poslovni vertikal u okviru data centara ove godine. Tesla je kupila 35.000 H100 GPU-ova za treniranje svog sistema za potpuno samovozeća vozila, dok kompanije iz sektora potrošačkog interneta poput Meta nastavljaju da budu značajan faktor rasta.

Meta planira da do kraja godine ima preko 350.000 H100 GPU-ova u funkciji, dok neki klijenti već imaju ili planiraju da nabave preko 100.000 Nvidia H100 GPU-ova.

(Telegraf.rs)

Video: Lenovo predstavio laptop sa providnim ekranom!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA