Vreme čitanja: oko 2 min.

Dominacija velikih kompanija kao što je Nvidia stvara "podeljeni svet" u tehnologiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vinsent Muskolino sa Northeastern univerziteta smatra da dominacija velikih kompanija kao što je Nvidia stvara "podeljeni svet" u tehnologiji i menja tradicionalni model uspeha tehnoloških kompanija

  • 0
Nvidia AI Foto: Shutterstock

Nvidia, čije su akcije porasle za oko 200% u poslednjih godinu dana, značajno je doprinela rekordnim vrednostima S&P 500 indeksa, pri čemu zajedno sa Microsoft-om i Apple-om čini više od 20% ukupne vrednosti ovog indeksa.

Vinsent Muskolino sa Northeastern univerziteta smatra da dominacija velikih kompanija kao što je Nvidia stvara "podeljeni svet" u tehnologiji i menja tradicionalni model uspeha tehnoloških kompanija.

"Zapanjujuće je koliko velike kompanije postaju sve veće", kaže Muskolino, viši predavač finansija i stručnjak za tehnološko tržište na Northeastern univerzitetu. "Postoji zabrinutost zbog ovog podeljenog sveta između kompanija sa tržišnom vrednošću od nekoliko biliona dolara i ostatka tehnološkog sektora."

Tradicionalno, uspešne tehnološke kompanije sledile su poznat obrazac – razviti disruptivni proizvod ili ideju, dobiti finansiranje, osvojiti tržišni udeo i dominirati. IBM je to postigao sa svojim mainframe računarima, a zatim zajedno sa Apple-om sa ličnim računarima. Amazon, eBay i druge kompanije su profitirale tokom internet buma 1990-ih, dok su Facebook i društvene mreže dominirale 2000-ih i 2010-ih. Danas je veštačka inteligencija nova oblast tehnoloških investicija, a Nvidia je postala lider u ovoj oblasti.

Muskolino primećuje da se tehnološka industrija polarizuje. Na jednoj strani su velike tehnološke kompanije, dok su na drugoj strani mali startapovi koji bivaju kupljeni pre nego što imaju šansu da rastu i stvaraju konkurenciju, piše TechXplore.

"Kada dostignete vrednost u bilionima dolara, možete kupiti šta god želite i imate resurse da zadržite tržišnu prednost", kaže Muskolino. "Teško je mladim firmama da postanu sledeća velika stvar ako ih stalno kupuju. I dalje možete pokrenuti startap, ali postaje sve teže prikupiti kapital."

Ovo može biti problematično za podsticanje kreativnosti u tehnološkom sektoru. Startapovi su ključni za nove ideje i proizvode, smatra Muskolino.

"Ako velike tehnološke kompanije smanjuju broj zaposlenih, ljudi moraju da pronađu posao u startapovima sa većim rizikom", objašnjava Muskolino. "Mnogo je lakše biti kreativan kada radite za sebe."

Ali konsolidacija takođe donosi velike profite. "Apple i Microsoft imaju velike profitne marže, što može biti dobra stvar za njihove bilanse", dodaje Muskolino.

Nvidia se takođe pridružila ovom klubu.

(Telegraf.rs)

Video: Srbi u Minhenu zapevali Luka Dončić jedan je od nas, Slovencima se to nije svidelo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA