VELIKI BRAT NAS GLEDA: Američka tajna služba gradi centar za praćenje SVIH telekomunikacija

"Svi koji koriste telekomunikacije su meta", tvrdi neimenovani izvor iz američke agencije za državnu bezbednost

  • 0

Još 2005. godine, Njujork Tajms je pisao da je američka agencija za državnu bezbednost (NSA - "National Security Agency") angažovana u praćenju svih domaćih komunikacija bez sudskog odobrenja, a u poslednjih desetak do petnaest godina mnogo puta su se iznosile slične tvrdnje, pa i u Srbiji. Međutim, izgleda da NSA ima mnogo veće ambicije na umu.

Kako danas piše časopis "Vajrd", koji je imao satelitski uvid u gradnju super-tajnog postrojenja vrednog dve milijarde dolara u Juti - poznatog samo kao "Centar podataka Juta" - koji će biti skladište za neizrecivo veliku količinu javnih i privatnih podataka svih međunarodnih i američkih građana.

Postrojenje će biti ispunjeno serverima na 2,322.58 kvadratnih metara, koje će skladištiti sve od pretraga na Guglu, preko onlajn kupovina do presretnutih mejlova i poziva napravljenih preko mobilnih telefona.

"Vajrd" tvrdi da se će ceo proces prikupljanja podataka odvijati upadanjem u mreže telekomunikacionih kompanija, kao što je pre sedam godina tvrdio Njujork Tajms, ali i preko praćenja zemaljskih stanica, masivnih satelitskih antena koje transmituju komunikacije iz Amerike kao Evropi, Bliskom Istoku, Pacifičkom vencu i Aziji.

"Svi su meta"

Novi centar je neophodan zbog ogromnog, eksponencijalnog povećanja količine informacija: bivši pripadnik NSA Vilijam Bini procenjuje da je od 2001. godine presretnuto između 15 i 20 biliona različitih oblika komunikacija.

Naravno, prikupljanje tolikog broja podataka nema nikakvog smisla ako oni ne mogu da budu pročitani, i tu dolazimo do još jedne operacije američke državne bezbednosti. Zbog toga što je većina presretnutih komunikacija kriptovana, NSA, navodno, razvija super-kompjuter poznatiji kao "Multiprogram Research Facility" ili "Building 5300" - koji treba da služi samo za dekripciju. Navodno su ostvarili veliki napredak, ali im je potrebna još veća snaga procesora.

2018. godina se spominje kao vreme kada će u rad biti pušten egzo-flop računar koji će se integrisati sa "Centrom podataka Juta", što će sve dovesti do jednostavnog i lakog načina skupljanja i čitanja svih transmisija u svetu.

- Svi su meta: svi koji koriste telekomunikacije su meta - kaže neimenovani američki bezbednjak.

Ako vam ovo zvuči kao scenario za film baziran na Orvelovoj "1984", niste usamljeni, ali "Vajrd" kaže da će ovaj centar početi da radi već u septembru iduće godine.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA