DA LI JE I VAŠA MEĐU NJIMA? Evo koliko otvorenih Wi-Fi mreža ima u Beogradu (FOTO)

Na području glavnog grada postoji skoro 200.000 Wi-Fi mreža, a na ideju da ih sve locira i sazna više informacija o njima došao je Luka Gerzić. On je sproveo istraživanje koje je predstavio na hakerskoj konferenciji BalcCon u Novom Sadu

  • 10

Termin "Wardriving" označava prikupljanje informacija i lociranje Wi-Fi mreža u određenoj oblasti. Obično se osoba koja locira sve Wi-Fi signale nalazi u automobilu ili drugom prevoznom sredstvu, a za lociranje koristi laptop, pametni telefon, tablet, kao i specijalan softver.

Na ovu ideju došao je i Luka Gerzić koji je uspeo da na području Beograda sprovede ovo interesantno istraživanje. Svoje istraživanje predstavio je prošlog meseca na hakerskoj konferenciji BalcCon u Novom Sadu.

Luka je na području Beograda locirao više od 100.000 Wi-Fi mreža, a s obzirom da ne postoji mogućnost skeniranja rutera koji se nalaze, na recimo 15. spratu zgrade, pretpostavlja se da je ovaj broj skoro duplo veći.

Na BalcCon hakerskoj konferenciji Luka je predstavio prezentaciju koja je rađena na uzorku od približno 30.000 lociranih Wi-Fi mreža. Prema tim podacima, on je došao do sledećih zaključaka.

Od 28.732 mreže, čak 2.527 je bez ikakve zaštite, a 1.240 koristi staru WEP/WEP 40/WEP104 koja se lako može hakovati.

Još jedna interesantna činjenica jeste, da na već pomenutom ispitanom uzorku, čak 76.88 odsto mreža koristi samo tri kanala (1,6,11) od mogućih 14. Ukoliko na primer u istoj zgradi postoji veliki broj rutera koji rade na istom kanalu, to može dovesti do problema sa signalom, slabijim protokom, i nefunkcionisanjem Wi-Fi mreže kako treba.

Kada je reč o markama modema, najpopularniji su TP- Link (9.411), PEGATRON (4.164), Huawei (3.158), ASKEY (2.150). Pogledajte kako izgleda kompletna lista:

Prosečna brzina interneta u Beogradu iznosi 54 Mbps. Locirano je 129 HP Wi-Fi štampača kojima se bez ikakvih problema može pristupiti i koji se mogu koristiti za štampanje, a takođe i 18 kamera od kojih je sedam moguće koristiti za "live-feed" odnosno gledanje uživo.

Tokom istraživanja Luka je naleteo i na brojna zanimljiva imena Wi-Fi mreža kao što su "Plati pa se klati", "NEMA DŽABE KOMŠIJA", "Esi mi dobar?" i dosta drugih.

Listu sa najzanimljivijim imenima pogledajte u nastavku:

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    8. oktobar 2014 | 10:29

    Koliko nebuloza na jednom mestu... PROSEČNA brzina u Bg je 54 Mbps?

  • Marko

    8. oktobar 2014 | 19:50

    Imam otvoren wifi za goste a mogu i da koriste klinci koji cekaju autobus za skolu a i ostali prolaznici. Mislim da internet treba da bude besplatan-subvencionisan. Ko voli da bude skrtica on ce uvek smisliti razlog zasto ne moze, ne sme da otvori wifi. To smeta i internet provajderima, ista prica kao i sa etikom vlasnickog softvera.

  • Miki

    7. oktobar 2014 | 21:10

    Problem je sto ljudi ne shvataju problem otvorene mreze. U svetu a i kod nas se desavalo da hakeri pristupe otvorenoj mrezi i razmenjuju fajlove i slike ciji sadrzaj nije primeren. Policija preko IP adrese vrlo lako nadje odakle je nesto poslato. Posle dokazi da nisi kriv.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA