PAZITE SE: Novi virus hara internetom i koristi vaš mejl za špijuniranje

Kompanija Shape Security otkrila je da je ovaj virus sposoban da čita instrukcije iz Gmail draftova i odgovara na komande koje mu hakeri zadaju

  • 4

Stručnjaci su otkrili novi virus (malware) koji prvo zarazi kompjuter, pa ga špijunira, a ono što je karakteristično za ovaj malware jeste način na koji "komunicira" sa tvorcima. On koristi popularni Gmail servis za komunikaciju sa hakerima.

Kompanija Shape Security otkrila je da je ovaj virus sposoban da čita instrukcije iz Gmail draftova i odgovara na komande koje mu hakeri zadaju, a da toga korisnik inficiranog računara nije ni svestan.

Za funkcionisanje ovog virusa hakeri prvo kreiraju anonimni Gmail nalog, a zatim inficiraju željeni računar. Nakon što dobiju kontrolu, sajber kriminalci krišom otvore Internet Explorer na koji je učitan njihov anonimni Gmail nalog. Kada sve to urade, mogu slati informacije na zaraženi računar, ali i sa njega.

Malware koristi Python skriptu za preuzimanje komandi i kodova koje im hakeri zadaju unutar draft foldera. Ovaj virus je varijanta već postojećeg "trojanca" pod imenom Icoscript koji je otkriven u avgustu. Icoscript infirica računare još od 2012. godine koristeći Yahoo Mail kako bi se sakrio.

Nije poznato koliko je mašina zaraženo ovim malwerom, jer ne postoji jednostavan način za njihovo detektovanje. Google još uvek nije davao nikakve izjave povodom ovih napada, jedino je napomenuo da njegovi sistemi aktivno tragaju za virusima i štetnim sadržajem u Gmail-u kako bi ga otklonili.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: bgr.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA