Ovo su najveće prevare na Fejsu u 2014. godini (FOTO)

Neke od lažnih vesti koje se objavljuju na Facebook-u dešavaju se slučajno, ali većina njih se namerno objavljuje, a sve u cilju obmanjivanja javnosti

  • 3

Kako Facebook-u svakim danom sve više raste popularnost, tako mu raste i kredibilitet. To u nekim situacijama baš i nije dobro, jer se povećanjem broja korisnika povećava i brzina širenja svakakvih lažnih objava u koje poveruje veliki broj ljudi.

Neke od njih se dešavaju slučajno, ali mnoge od njih se namerno objavljuju, a sve u cilju obmanjivanja javnosti. Ove godine su mnoge lažne objave uspele da obmanu javnost, a u nastavku pogledajte one najveće.

STATUS KOJI KORISNICIMA OSIGURAVA ZAŠTITU OBJAVLJENIH FOTOGRAFIJA

Nakon što je Facebook nedavno promenio uslove korišćenja, ovom društvenom mrežom počela je da kruži objava (status) u kojem se navodi da će njegovo kopiranje i objavljivanje istog na svojim profilima, korisnici osigurati privatnost sopstvenih fotografija.

Naravno, mnogi su ovo shvatili ozbiljno, iako ona nije imala nikakvu formalnu važnost osim što je nekome poslužila da se dobro nasmeje.

SMRT MEKOLIJA KALKINA

Ovo je jedna od najozbiljnije shvaćenih "vesti" na Facebook-u ove godine. Popularna društvena mreža je inače sklona "R.I.P statusima", a stranica osnovana povodom navodne smrti zvezde filma "Sam u kući" samo je dodala ulje na vatru, i "potvrdila" da je stvar istinita. Na svu sreću, za pomenute tvrdnje se na kraju ispostavilo da su lažne.

SMRT BETI VAJT

Početkom septembra takođe se pojavila vest o smrti legendarne glumice Beti Vajt. Cela priča je počela kada se na satiričnom portalu "Empire News" pojavila vest pod naslovom "Actess Betty White Dyes Peacefully In Her Los Angeles Home". Niko nije uočio igru reči, pa je vest na Facebook-u podeljena čak dva miliona puta, a njena "smrt" shvaćena je prilično ozbiljno.

PUNJENJE iPHONE-A U MIKROTALASNOJ

Sve je počelo kada se na Facebook-u pojavila "reklama" sa logom čuvene kompanije Apple. Mnogi korisnici su ozbiljno shvatili savet da svoj telefon mogu puniti u mikrotalasnoj, pa su uskoro najpopularniju društvenu mrežu na svetu preplavile hiljade fotografija sprženih uređaja. Mnogi su se čak i žalili Apple-u da stvar ne funkcioniše.

VEST DA JE PLUTON PONOVO PLANETA

Još jedna u nizu vest koja je pogrešno interpretirana. Naime, na odeljenju za astrofiziku centra Harvard-Smitsonijan naučnici su vodili raspravo o tome da li Plutom treba ponovo proglasiti planetom. Bilo je dovoljno da nekoliko medija prenese vest o tome kako naučnici razmišljaju da Pluton ponovo nazivaju planetom, da bi ovu društvenu mrežu preplavile vesti da je Pluton ponovo planeta.

FACEBOOK POČINJE DA NAPLAĆUJE KORIŠĆENJE

Ovo nije prvi da se priča o tome da će Facebook uskoro početi da naplaćuje članstvo svojim korisnicima, i to 2.99 dolara mesečno. Glasina se uskoro pretvorila u vest, a kako to obično biva, i ova vest je na Facebook-u podeljena čak 2.3 miliona puta, uprkos činjenici da su iz kompanije više puta jasno naglasili da nikada neće naplaćivati članstvo svojim korisnicima.

VEST DA SE NAPAD 11. SEPTEMBRA NIKADA NIJE DOGODIO

I ovo je jedna od onih vesti koje očito nemaju "rok trajanja". Na Facebook-u se ove godine pojavio i video koji donosi nepobitne dokaze o tome da se napad na njujorške kule Bliznakinje zapravo nikada nije dogodio. Video i vest o tome podeljeni su 380.000 puta.

LAŽNA FOTOGRAFIJA POLICAJCA DERENA VILSONA

Nekoliko nedelja nakon što je policajac Deren Vilson u Fergusonu upucao 18-godišnjeg Majkla Brauna, na društvenim mrežama pojavila se fotografija koja navodno prikazuje povređenog policajca. Na njoj muškarac leži u krevetu sa povredama glave, ali se ispostavilo da se na fotografiji, koja je zapravo nastala 2006. godine, ne nalazi Vilson, već vozač motokrosa, Džim Meknil.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bezimeni

    16. decembar 2014 | 14:40

    Test lakovernosti zatupelih korisnika FB....koji ga uzimaju zdravo za gotovo.

  • WD40

    17. decembar 2014 | 17:01

    Zapravo ako se bolje informisete zaista i nije bilo napada na kule. Samo su minirane i sve je iscenirano da bi se opravdao napad na Iran zbog nafte.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA