• 5

VIŠE NEĆE BITI ŠPIJUNIRANJA NA INTERNETU: Naučnici pronašli način da budemo bezbedni

Kompanija Scentrics je u saradnji sa univerzitetom u Londonu napravila algoritam koji garantuje totalnu privatnost na svim poljima, od razmene mejlova, pa do slanja tekstualnih poruka na internetu

  • 5

Britanski naučnici otkrili su način da internetu u celini dodaju jedan novi sloj sigurnosti. Naime, istraživači se nadaju da će svakom korisniku interneta moći da daju pristup jednom vidu enkripcije, koja bi mrežu učinila daleko sigurnijim mestom.
Kompanija Scentrics je u saradnji sa univerzitetom u Londonu napravila algoritam koji garantuje totalnu privatnost na svim poljima, od mejlova do tekstualnih poruka. Algoritam je dobio ime "The Construct", a njegovi tvorci se nadaju da će on desktop mašinama i mobilnim telefonima dati pristup enkripciji koja je jednostavna za korišćenje.


- Izazov je dati enkripciju velikom broju ljudi, kao i napraviti da ona bude jednostavna za korišćenje. Ono što smo mi razvili je algoritam koji dodatni sloj bezbednosti ubacuje u sam "DNK" interneta. Za korišćenje enkripcije više vam neće trebati posebna aplikacija - izjavio je Paran Čandrasekaran, matematičar i predvodnik kompanije Scentrics.
Pomenuta kompanija pronašla je način za odbranu od sajber napada koji kriptolozi nazivaju "the man in the middle attack" (MITM), odnosno "čovek u sredini". U pitanju je sposobnost da osoba hakuje i presretne sve vidove elektronskih poruka.

MITM zahteva da osoba koja napada ima sposobnost da nadgleda i menja poruke u samom komunikacionom kanalu.
Do sada nije bilo moguće u potpunosti blokirati hakere da dobiju pristup elektronskim konverzacijama. Algoritam na kojem je tim ljudi iz Scentrics-a radio dobio je i svoj prvi patent od strane velike kompanije. O kojoj kompaniji se zapravo radi još uvek nije poznato, ali će više informacija biti objavljeno u narednim nedeljama.
Ukoliko ova tehnologija zaživi, internet će postati bezbedniji za korišćenje nego ikad pre.
Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • yande

    uvek ce ga biti " spijuniranja" pa hakeri su ti koji sami prave zastite i provale

  • Vladan

    Znači Englezi koji su sa Amerima na prstu u ..... a koji između ostalog špijuniraju ostatak sveta su pronašli način da ssami sebe onemoguće u špijuniranju. MA NEMOJTE KAASTI.

  • Mile

    Naucnici su i ovao smislili pa nista, a inace ovo je sasvim bezbedno (vise nego sto misle mnogi) ali ne znaju da upotrebe mnoge sigurnosne alate.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima