POČINJE RAT OKO INTERNETA: Ko će upravljati mrežom u budućnosti?

Vlade i analitičari razmatraju mogućnost uspostavljanja međunarodnog foruma za upravljanje internetom po uzoru na Veće bezbednosti UN-a, iako se tome protivi većina tehnološke i poslovne zajednice

  • 2

Upravljanje internetom postaje jedno od gorućih političkih pitanja oko kojeg se dogovor međunarodne zajednice još i ne nazire, pišu evropski mediji.

Mnogi smatraju da je internet oduvek bio sa nama i lako zaboravljamo kako je zapravo tek nedavno postao deo naših života. Broj redovnih korisnika interneta porastao je sa 150 miliona 1998. na preko 3 milijarde, a tehnološki stručnjaci ne vide zašto ta brojka kroz nekoliko godina ne bi mogla porasti i na 7 milijardi.

Internetom uglavnom upravljaju inženjeri koji su ga kreirali, odnosno prepušteno je stručnjacima. Političari su ostali postrani.

Međutim, zadnjih godina upravljanje internetom postaje sve više političko pitanje. Rasprave o neutralnosti interneta, privatnosti podataka, kibernetičkoj sigurnosti i budućnosti strukture za upravljanje internetom sve su više u političkom fokusu, piše EUobserver.

Otkrića Edvarda Snoudena prošlog leta o masovnom prikupljanju podataka i nadzoru američkih obaveštajnih službi izazvala su veliko ogorčenje svetske javnosti i postavljaju pitanja o tome kako vlade prikupljaju i koriste podatke.

Iako nema baš naznaka da je to odvratilo ljude od korišćenja interneta, postoje dokazi da je skandal NSA bio štetan za online ekonomiju, koja se temelji na poverenju potrošača i sigurnosti.

Evropska komisija predvođena Hoseom Manuelom Barosom je u dokumentu pod nazivom "Uloga Evrope u oblikovanju budućnosti upravljanja internetom" istaknula je da podržava da ICANN, nevladina organizacija koja upravlja nazivima domena, zameni međunarodna grupa i upozorila da ne bi smelo da se dopusti da se internet "raspadne u niz regionalnih ili nacionalnih mreža".

Istovremeno, druge vlade i analitičari razmatraju mogućnost uspostavljanja međunarodnog foruma za upravljanje internetom po uzoru na Veće bezbednosti UN-a, iako se tome protivi većina tehnološke i poslovne zajednice.

Iako se čini da se političari, civilno društvo i industrija slažu da upravljanje internetom treba modernizovati, ne postoje nikakve naznake konsenzusa o tome kako bi taj novi cyber-svet trebao izgledati.

Može li internet preživeti ako političari, inženjeri, poslovna zajednica i aktivisti ne mogu da se dogovore o tome kako bi njime trebalo upravljati? Tehnološka zajednica uverena je da se internet neće tako skoro raspasti.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • David

    3. januar 2015 | 00:40

    Internet, je potpuno samoodrziva struktura i na globalnom nivou moze se samo nadgledati, ali upravljati tesko... To mogu samo drzave, npr. predsednik drzave kaze "OK, gasimo internet" i opet to ne bi bilo to... Inace ne razumem kakav vid upravljanja se podrazumeva, ako je u pitanju nadgledanje i kontrola informacija, tu onda nema "sefa", tu su glavni likovi hakeri/krakeri

  • :D

    1. januar 2015 | 14:25

    Upravljace Amerika :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA