BRŽI INTERNET ZA SVE: Problemi sa učitavanjem sajtova su prošlost!

Nova verzija osnovnog protokola za pristup web stranicama rešiće brojne probleme koji postoje na internetu, ali će ga istovremeno učiniti i bržim

  • 1

HTTP je osnovni protokol za pristup web stranicama, a on se nije značajnije menjao već 16 godina. Davne 1999. godine je predstavljena 1.1 verzija ovog protokola.

Ipak, sudeći prema blogu Marka Notingem, čelnika organizacije IETF HTTP Working Group koja stoji iza HTTP-a, nakon 16 godina konačno je spremna nova verzija pomenutog protokola pod imenom HTTP/2.

U odnosu na HTTP 1.1, nova verzija donosi neke značajne novosti. To su pre svega značajno unapređene performanse, što uključuje brže učitavanje web-stranica, duže trajanje veza i opciju ''server push'' koja omogućava proaktivno slanje podataka iz servera u cache memoriju klijenta za buduću upotrebu.

Problem opterećenja servera sa većim brojem HTTP zahteva rešen je novom opcijom multipleksiranja, što će omogućiti nesmetano dostavljanje više zahteva odjednom, bez da to utiče na učitavanje web-stranica. Takođe, HTTP/2 će koristiti značajno manji broj veza, što će dodatno rasteretiti servere i mreže.

HTTP/2 predstavlja repliku postojećeg Google-ovog SPDY protokola, pa će moći da se kombinuje i sa TLS protokolom, što će osigurati sigurniju vezu.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: bug.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA