ZAVISNI STE OD FACEBOOKA? Evo kako ćete se izlečiti!

Ukoliko previše vremena provodite koristeći Facebook i druge društvene mreže, a to počinje da utiče na vaš poslovni i privatni život, postoji nekoliko načina uz pomoć kojih se možete odvići od njihovog korišćenja

  • 2

Zavisnost od društvenih mreža, naročito Facebooka, sve više uzima maha. Stručnjaci upozoravaju na ozbiljnost ovog problema koji naročito pogađa mlađu populaciju.

6 znakova da ste NAVUČENI na Facebook!

Ukoliko osećate uznemirenost kada niste u mogućnosti da se ulogujete na Facebook, a njegovo korišćenje loše utiče na vaše poslovne obaveze i privatni život, znajte da imate problema.

Međutim, postoji nekoliko načina uz pomoć kojih se možete odvići od korišćenja Facebooka i drugih društvenih mreža.

NAPRAVITE DNEVNIK KORIŠĆENJA 

- Najbolji način za prestanak korišćenja društvenih mreža je vođenje dnevnika i praćenje koliko dnevno koristite Facebook. Nakon što ste utvrdili koliko dnevno provedete koristeći društvene mreže, napravite vremenski limit tokom kojeg ćete ih koristiti. Držite pametni telefon, laptop ili računar što dalje od sebe kako ne biste pali u iskušenje. Ukoliko se na primer nalazite sa prijateljem na ručku, telefon ostavite u kolima. Takođe, kada je vreme za spavanje isključite smartfon i ostavite ga u drugoj sobi - izjavila je Kerol Liberman, psihijatar.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

VODITE RAČUNA O VESTIMA KOJE SE POJAVLJUJU U NEWS FEED-U

- Trebali bismo da budemo obazriviji sa informacijama koje puštamo da naš mozak registruje. Ovo možemo rešiti filtriranjem vesti. Ja koristim RSS čitače kada god je to moguće kako bih izdvojio ono najbitnije, a sakrio ono što me ne interesuje i što je manje bitno. S obzirom da ovo nije moguće na Facebooku, koristim aplikacije kao što su HootSuite i TweetDeck kako bi sve informacije sa društvenih mreža imao na jednom mestu. Držanje informacija u drugim aplikacijama znači da moram da uložim napor kako bi ih proverio, umesto da su mi uvek na dohvat ruke - savet koji preporučuje Šon Kanton, šef tehničkog istraživanja u kompaniji Rokk3r Labs.

OBRIŠITE APLIKACIJE DRUŠTVENIH MREŽA SA TELEFONA

- Facebook aplikaciju bi trebalo obrisati sa pametnog telefona. Preporučljivo je da ovoj društvenoj mreži pristupate jedino sa laptopa. Ovo stvara granicu i omogućava da tokom dana budete fokusirani na dnevne stvari. Instagram i Twitter možete zadržati ukoliko ste strastveni korisnik društvenih mreža - Zek Stampon, osnivač kompanije Stampone Group.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

OGRANIČITE VREME KORIŠĆENJA

- Počnite malim koracima. Za početak isključite mobilni telefon i računar na šest sati. Kada to vreme prođe, obećajte sebi da ćete se ulogovati na Facebook na samo pola sata. Čim to vreme prođe odmah isključite računar ili telefon bez obzira šta ste radili. Možete postaviti i alarm kako bi vas podsetio da je došlo vreme da se izlogujete. Nakon toga idite u bioskop ili radite nešto drugo što vas ispunjava, a nisu društvene mreže. Svaka tri dana povećavajte vreme tokom kojeg nećete koristiti Facebook za sat vremena, ali ne smete povećavati vreme korišćenja. Na kraju ćete shvatiti da vam je 30 minuta sasvim dovoljno vremena za korišćenje društvenih mreža - Dejvid Loubridž, marketinški konsultant u kompaniji TwoFeetMarketing.

RADITE STVARI KOJE VAS ISPUNJAVAJU

- Pronađite bolje načine za provođenje vremena koji će vas odvratiti od korišćenja društvenih mreža. Ukoliko na poslu morate da koristite Facebook na primer, čim završite sa njim zaboravite na računar i društvene mreže - Ramani Durvasula, klinički psiholog, profesor i autor.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: businessnewsdaily.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fejss

    17. mart 2015 | 17:52

    Ko se "navuce" na drustvene mreze tesko moze da se otarasii,meni je to navika :)

  • Kragujevac85

    17. mart 2015 | 13:40

    Zelite da se izlecite od fejsa ? Instalirajte tviter i instagram,u trenutcima pojacane krize koristite serbian cafe i krstaricu i bicete izleceni od fejsa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA