Facebook ima novi patent koji vam se UOPŠTE neće dopasti!

Ovaj patent zabrinuo je mnoge jer direktno utiče na novčanu situaciju svakog korisnika

  • 1

Facebook je ove nedelje napravio novi patent koji omogućuje filtriranje spam poruka i uvredljivog sadržaja, pored poboljšanja pretraživanja i još jednog vrlo nezgodnog detalja. Taj detalj je omogućavanje zajmodavcima da na osnovu korisnikovih prijatelja odluče o kreditnom odobrenju.

FACEBOOK POČEO DA ŠALJE PORUKE NA KOJE ĆETE MORATI DA ODGOVORITE: Ovu ćete promenu sigurno obožavati!

U slučaju da korisnik u stvarnom svetu poželi kredit, zajmodavac može da iskoristi Facebook podatke kako bi saznao kakav je kreditni rejting korisnikovih prijatelja na mreži i na osnovu toga odlučio o visini zajma, rate i svega ostalog. Patent je još nejasniji utoliko što Facebook prijatelji ne moraju nužno ni da poznaju druge na toj mreži, a kamoli da im znaju kreditni rejting na osnovu kojeg bi im se mogao računati zajam.

Sreća u celoj priči je to što je posredi tek patent, a tu su i brojne regulative i zakoni koji bi trebali onemogućiti zloupotrebu podataka.

The "Next Web" piše kako bi, u slučaju implementacije, mnoštvo korisnika moglo jednostavno napustiti prijateljske krugove onlajn kako im se stvari ne bi računale na negativan način te da je definitivno reč o mogućnosti koja već debelo ide van "zone udobnosti korišćenja".

(Telegraf.rs/ Izvor: tportal.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRmdfk

    8. avgust 2015 | 01:13

    Hahah,na kraju neces moci da podignes kredit ako nemas fejs

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA