UPRAVA FEJSBUKA BILA U ŠOKU: Cukerberg na svoju ruku kupio Instagram (VIDEO)

Najmlađi milijarder na svetu je bez ikakve konsultacije sa upravom izvršio transakciju koja je uzdrmala tehnološki svet i razbuktala maštu svakog kreativnog developera i investitora - i uspeo da spusti cenu sa dve na "samo" jednu milijardu

  • 0

Fejsbuk je šokirao tehnološku zajednicu kupovinom Instagrama za zaprepašćujućih milijardu dolara, ali ono što možda iznenađuje još više je cifra koju je izvršni direktor kompanije koja stoji iza najpopularnije mobilne aplikacije na svetu prvobitno tražio: DVE milijarde.

Tokom trodnevnih pregovora, Mark Cukerberg je uspeo da prepolovi traženu sumu, i sve to bez uplitanja bankara - pa čak i bez uplitanja sopstvene uprave. Šta više, Cukerberg, koji kontroliše 57 odsto glasačkih prava u Fejsbuku, je ceo posao završio, a da čak nije ni obavestio upravu da se bilo šta dešava.

Upravi je "samo rečeno, ona nije konsultovana", rekao je izvor iz Fejsbuka njujorškom Vol strit žurnalu.

Sve je počelo 5. aprila, kada je Cukerberg pozvao Kevina Sistroma - izvršnog direktora Instagrama - da se iz San Franciska doveze do njegove kuće u Palo Altu.

Tako je jedan od članova Fejsbukove uprave bio iznenađen kada je u Cukerbergovoj kući zatekao Sistroma: dok je on čekao u dnevnoj sobi na redovni sedmični "raport", gazda je sa Sistromom sklapao senzacionalni ugovor.

Ono što je privuklo Cukerberga da kupi osamnaest meseci staru aplikaciju koja tek treba da donese neki prihod je ogromna korisnička baza koju je Instagram uspeo da skupi, ali i stotine miliona fotografija koji su na nju aploadovani. Samo dva dana ranije, Android verzija je lansirana i preuzimana brzinom od dve hiljade ljudi po minuti. Za deset dana, nakupila je deset miliona korisnika na već postojeću bazu od skoro 30 miliona, koliko je koristi na Ajfonu.

Ovog proleća desiće se još jedna bitna stvar za najveću mrežu na svetu: sudeći prema izvorima iz kompanije, 17. maj je datum kada će se Fejsbuk po prvi put u istoriji naći na berzi. Biće procenjena na 100 milijardi dolara, dok će verovatna cena pojedinačne akcije biti 40 dolara.

Akvizija koja će verovatno obeležiti ovu godinu već je izazvala salve reakcija, i mnoštvo zdravih pošalica. Pogledajte jednu od njih:

(Telegraf.rs / Foto: SlashGear)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA