FACEBOOK I INSTAGRAM BIĆE ZABRANJENI U CELOJ EVROPI za one koji imaju manje od 16 godina

Ovaj predlog je samo deo velike promene zakona o zaštiti podataka na kojem se radi već četiri godine i koji na kraju treba da donese jedinstvena pravila za sve članice EU

  • 11

Evropska unija priprema promene zakona u vezi sa zaštitom podataka koji bi mogli da milionima dece onemoguće korišćenje Facebooka i drugih društvenih mreža.

Evo gde se čuvaju sve fotografije koje ste ikad objavili na Facebooku. ČAK I ONE KOJE STE OBRISALI!

Naime, nova pravila bi mogla da pomere granicu godina za korišćenje brojnih internet servisa sa 13 na 16, pa bi tako mnoga deca bila uslovljena da traže dozvole roditelja kako bi ih koristili.

Pored Facebooka, ova promena bi uticala i na Twitter, Snapchat, pa čak i na skidanje aplikacija i korišćenje internet pretraživača.

Ovaj predlog je samo deo velike promene zakona o zaštiti podataka na kojem se radi već četiri godine i koji na kraju treba da donese jedinstvena pravila za sve članice EU.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Ukoliko se promene usvoje, korisnici će prilikom registracije morati da napišu koliko imaju godina, a ukoliko budu mlađi od 16 godina onda neće moći da koriste pomenute stranice osim ako im roditelji ne označe polje na stranici pomoću kojeg će dati dopuštenje. Nije poznato na koji način će se kontrolisati ko će označiti to polje.

Ljudi su šokirani ovakvim predlogom jer je on u potpunosti kontradiktoran s načinom na koji danas živimo - izjavio je advokat Nigel Parker, i dodao da na ovaj način mlađi od 16 godina na internetu neće moći da traže savete, korisne informacije i slično.

Iako je reč o zakonu koji treba da zaštiti decu, efekt bi mogao da bude potpuno drugačiji smatra Parker, a s njim se slažu i u organizaciji Diana Award koja se bori za zaštitu dece od zlostavljanja na internetu.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: zimo.dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA