≫ 

1 internet, 3 domena, 4 države: Pogledajte kako je izgledao razvoj interneta u Srbiji (VIDEO)

Priča počinje krajem osamdesetih godina prošlog veka, kada je SFR Jugoslavija dobila .YU internet domen i bila povezana na Evropsku akademsku i istraživačku mrežu

  • 1

Internet kao takav u Srbiji postoji već 20 godina, a tim povodom Radio-televizija Srbija i Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) napravili su dokumentarnu priču o bitnim ljudima, organizacijama i događajima koji su obeležili dve decenije postojanja interneta.

Internet pretraživači koji će skinuti Google Chrome sa trona!

U video-prilogu prikazan je pregled ključnih datuma i procesa koji su obeležili razvoj internet tehnologije, domaćih internet sadržaja, e-servisa i nacionalnih internet domena, kroz vezu sa društvenim promenama u Srbiji i svetskim tokovima.

Priča počinje krajem osamdesetih godina prošlog veka, kada je SFR Jugoslavija dobila .YU internet domen i bila povezana na Evropsku akademsku i istraživačku mrežu. Prelomni datum je 27. februar 1996. kada je Računarski centar Univerziteta u Beogradu povezao Akademsku mrežu na Internet, nakon čega je usledila i pojava prvih komercijalnih internet provajdera i povećanje potrebe za registracijom naziva internet domena.

Narednih 20 godina obeležila je aktivna uloga interneta u društvenim procesima u Srbiji, unapređivanje internet infrastrukture, gašenje .YU domena, početak rada .RS i .SRB domena, razvoj domaćeg internet sadržaja, osnivanje RNIDS-a i njegova podrška srpskoj internet zajednici.

Pogledajte video:

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: RTS Obrazovno-naučni program Autor: Ivan Zeljkovic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA