≫ 

Otkriven tačan datum kada će internet izgubiti svoju neutralnost

Internet više neće biti tretiran kao opšte dobro, već kao komunalije

  • 1
Bezbednost, Internet, Hakeri Foto: Pixabay.com

Pravila koja su tvrdila da je internet slobodan i otvoren za sve, poznata i kao "net neutralnost" - zvanično će prestati da važe 11. juna.

Datum pogubljenja net neutralnosti pojavio se u obavštenju koje je izdala Federalna komisija za komunikacije SAD.

Evo koliko će vam samo 1 minut na YouTubeu potrošiti interneta na telefonu

Za prestanak postojanja neutralnosti interneta glasala su 3 člana (od 5) Federalne komisije za komunikacije u decemberu 2017. godine.

Uklanjanje neutralnost će omogućiti telekomunikacionim kompanijama da kontrolišu koji internet sadržaj je dostupan korisnicima, i po kojoj brzini mogu da mu pristupaju.

Foto: Pixabay.com/Internet više neće biti slobodan u SAD

Protivnici net neutralnost veruju da bi internet trebalo tretirati kao komunalije, poput struje ili vode, a previše moći u rukama telekomunikacionih kompanija u SAD bi moglo da negativno utiče na živote mnogih ljudi.

Nakon 11. juna, internet provajderi će imati moć da spreče ljude da pristupaju pojeidnim sajtovima, ograničavaju brzinu interneta za strimovanje pojedinog sadržaja i ograniče količinu dostupnog interneta.

Na svu sreću, provajderi će sva ograničenja morati da otkriju unapred, što će korisnicima dati dovoljno informacija u vezi sa tim da li i dalje žele da koriste usluge određenog provajdera.

VIDEO: U Srbiji je sve više internet zavisnika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    14. maj 2018 | 23:11

    Sramota, internet zvanično postaje vlasništvo najmoćnijih. Možete se oprostiti sa privatnosti kao i sa 50% mogućnosti koje sada imate. Bukvalno ćemo imati slobodan i brz pristup samo najpopularnijim sajtovima, nećemo imati objektivan pristup informacijama itd. Drugi će odlučivati o tome šta ćemo gledati. Uskoro će nam uvesti i lične karte za internet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA