≫ 

ASIC ili GPU: Šta je zapravo najveći problem rudarenja kriptovaluta?

Na panelu koji je održan u okviru CoinDesk Consensus 2018 konferencije, tri velika imena u rudarenju kriptovaluta našla su se u centru ove debate o implikacijama ASIC-a na bezbednost i decentralizaciju.

  • 0

Kriptovalute koriste proof-of-work, delić informacije koji je teško stvoriti, ali koji dozvoljava drugima da lako provere i verifikuju transakcije, kako bi maksimizovale bezbednost. A tu je i decentralizacija.

Koliko bitcoin zaista vredi? Ovi stručnjaci tvrde da su izračunali!

Oba ova cilja su veoma bliska srcu svima u kriptovaluta zajednici, ali su posebno važni majnerima bitcoina čiji hardver obavlja taj posao i pruža autentičnost.

Na nesreću, decentralizacija i bezbednost takođe mogu da budu zamena za nešto - a to nešto je u centru debate oko upotrebe specifično integrisanih kola - ASIC-a.

Foto: Tanjug/AP/Kriptovalute nude veću bezbednost, ali ona nije besprekorna

Na panelu koji je održan u okviru CoinDesk Consensus 2018 konferencije, tri velika imena u rudarenju kriptovaluta našla su se u centru ove debate o implikacijama ASIC-a na bezbednost i decentralizaciju.

Diskusija se u nekoliko situacija vraćala na ulogu države, ponekada kao partnera, a ponekada kao protivnika.

ASIC je posebno napravljen kompjuterski čip koji se koristi za visokoefikasno rudarenje kriptovaluta. Kada se ASIC razvije za rudarenje specifičnog coina, dolazi do istiskivanja GPU-a sa tržišta.

Za neke, uključujući tu i Marko Strenga, izvršnog direktora kompnaije za rudarenje Genesis, to je problem.

- GPU (grafila jedinica za procesuiranje, ili grafička karta) je najdecentralizovaniji hardver za rudarenje, izjavio je.

Deo razloga za njegovu tvrdnju leži u činjenici da je GPU jefitniji i zahteva manje investicije za pokretanje operacije rudarenja.

Foto: Pixabay.com/Ko je zapravo najveći neprijatelj kriptovaluta?

Za Gidiona Pauela, izvršnog direktora kompanije Crypto Corp, Streng je u pravu:

- Da (ASIC) nije toliko decentralizovan, ali više volim ASIC jer je bezbedniji.

Iako rudarenjem bitcoina dominira ASIC, Pauel nije zabrinut:

- Ne mislim da će pitanje decentralizacije uopšte biti bitno za bitcoin.

Neslaganje njih dvojice svodi se na to koja tema je veća pretnja. Dok Streng brine o koncentraciji rudarske snage u manjem broju ruku, Paula više brine agresivan stav mnogih vlada.

Foto: pixabay.com

- Vlade GPU rudarima mogu da naprave ozbiljne probleme sa 51 odsto napadima, izjavio je Paule misleći na napade sirovom snagom na blockchain u kojima napadač gomila više kompjuterske moći nego svi pošteni učesnici u mreži.

Strenga ne brinu toliko vlade, već zapravo saradnju vidi kao moguću opciju.

U svakom slučaju, čini se da su na pomolu novi potencijalni problemi za "rudarsku" zajednicu, ali i prilika da se mnoge stvari isteraju na videlo i odatno popularizuju kritpovalute.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA