≫ 

Deoničari Facebooka žele da smene Marka Zakerberga - a jedna veoma velika stvar ih u tome sprečava

Facebookovi investitori, koji u svom posedu imaju skoro 3 milijarde dolara, pokušavaju da sklone Marka Zakerberga sa čela kompanije.

  • 1

Sajt Business Insider pričao je sa 6 deoničara koji postaju sve nervozniji u vezi sa načinom na koji se Facebook vodi i glasniji u svojim zahtevima za promenama i došao do prilično zanimljivih informacija.

Svi su se složili da bes među deoničarima prema Marku Zakerbergu nikada nije bio veći od trenutka kada je Facebook izašao na berzu 2012. godine.

Pogledajte izvinjenje koje je Mark Zakerberg spremio za korisnike zbog curenja ličnih podataka

Oni u poslednjih 6 godina u frustraciji gledali kako je firma sebe uplela u brojne skandale, od mešanja u izbore u SAD do katastrofalnog curenja ličnih podataka korisnika.

Veoma velik deo njihovog zadovoljstva odnosi se na način na koji se kompanija vodi i nedostatak kontrole jer je Mark Zakernerg u osnovi nedodirljiv kao izvršni direktor i predsedavajući borda.

Investitori zagovaraju velike promene na brojnim frontovima, ali oko 2 stvari se svi slažu:

Foto: Pixabay.com/Deoničari nisu zadovoljni načinom na koji se vodi Facebook

- Žele da Mark Zakerberg napusti svoju poziciju predesedavajućeg borda i da na njegovo mesto bude doveden nezavistan menadžer

- Deoničari žele ukidanje dvoklasne strukture doenica jer veruju da koncentrišu previše moći koja se nalazi u rukama Zakerberga i njegovog top tima.

Sa druge strane, predstavnici Facebooka odbili su da komentarišu bilo kakve priče u vezi sa nezadovoljstvom deoničara.

Uprkos rastu vrednosti deonica, deoničari ne žele da ojačaju Zakerbergovu poziciju, već da je oslabe.

Foto: Tanjug/AP/Deoničari žele da ograniče moć Marka Zakerberga

Kompanije kao što su Apple, Google, Twitter, Microsoft i Oracle su sve razdvojile ulogu izvršnog direktora i predsedavajućeg nad odborom deoničara.

Moć Marka Zakerberga sastoji se u njetgovim glasačkim pravima.

Facebook svoje deonice deli u dve klase - A i B.

Klasa B ima 10 puta veću glasačku moć, a sticajem okolnosti, Mark Zakerberg je vlasnik 75 odsto ovih deonica. To znači da njegova glasačka moć iznosi preko 50 odsto glasova, a samim tim i gotovo kompletnu kontrolu.

A to se najbolje videlo na prošlogodišnjem sastanku investitora koji su pokrenuli plan za uklanjanje Marka Zakerberga sa pozicije predsednika borda. Iako je sve stopirano, ovu odluku je podržalo 51 odsto deoničara.

Isto se ponovilo i na ovogodišnjem sastanku deoničara, takođe bez uspeha. Iako je ovaj put iza odluke bilo 83 odsto nezavisnih investitora.

Drugim rečima, ako se Zakerberg sukobi sa investitorima, njegova će uvek biti poslednja.

VIDEO: Zakerberg se izvinio celom svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tripko

    26. jun 2018 | 16:17

    Jos jedan od pokazatelja da fejzbuk vise nije odavno u njegovim rukama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA