Podnet zahtev za smenu Marka Zakerberga, deoničari žele da se odrekne jedne funkcije

Da li se Facebook carstvo polako ruši?

  • 0

Mark Zakerberg doživeo je ogroman udarac po džepu od preko 11 milijardi dolara za samo 5 minuta usled pada vrednosti deonica Facebooka, ali čini se da to nije njegov jedini problem.

Deoničari ga sada krive za veliki pad vrednosti, ali i brojne skandale u vezi sa ličnim podacima korisnika.

Facebook je izgubio neverovatnih 148 milijardi dolara za 90 minuta - a za sve je kriv jedan poziv

Trillium Asset Management, investiciona kompanija koja poseduje oko 10 miliona dolara u Facebook deonicama, podnela je predlog da se podeli Zakerbergova uloga u kompaniji i razdvoje njegove funkcije izvršnog direktora i predsedavajućeg odborom direktora.

Oni tvrde da deoničari ne mogu da proveravaju njegovu moć jer poseduje 60 odsto kompanije i nalazi se na dve najmoćnije pozicije.

Foto: AP/Tanjug/Mark Zakerberg ima dve najmoćnije pozicije u Facebooku, i niko mu ne može ništa

U predlogu stoji: Kao izvršni direktor, koji takođe obavlja funkciju predsedavajućeg borda direktora, Zakerberg ima veliki uticaj na sve što se dešava u Facebooku i slabi uvid ostalih u vođenje kompanije. Odvajanje ove dve funkcije smanjuje ovaj konflikt, a nezavisna osoba za čelom borda direktora dovešće do razdvajanja moći između izvršnog direktora i borda direktora.

RUŽNA ISTINA: Tajni mejl potpredsednika Facebooka otkriva najmračnije tajne i pravi cilj ove društvene mreže

Oni takođe tvrde da ovaj manjak objektivnog uvida u rad kompanije dovodi i do pogrešnog rešavanja problema, kao što je to bio slučaj sa nekoliko skandala koji su pogodili Facebook.

Trillium je naveo nekoliko specifičnih primera kao što je mešanje Rusije u predsedničke izbore u SAD, Cambridge Analytica skandal i širenje lažnih vesti na društvenoj mreži.

Međutim, šanse da se Zakerberg razreši jedne funckije veoma su male pošto je Facebook u prošlosti odbijao slične zahteve.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA