Kina za sobom "u prašini" ostavila SAD u trci za 5G bežičnu mrežu!

Sjedinjene Američke Države ubedljivo kasne za Kinom u trci za izgradnju nove generacije bežične komunikacije, poznate kao 5G, i po svemu sudeći, u opasnosti su da pretrpe težak poraz na polju potencijalne ekonomske dobiti.

  • 3

U izveštaju konsultantske kuće Dilojt (Deloitte), Kina trenutno ima deset puta više lokacija koje podržavaju 5G bežičnu mrežu nego SAD, a najočigledniji pokazatelj kineske nadmoći na tom polju je činjenica da su kineske kompanije za postavljanje baznih stanica i operateri stvorili više lokacija za podršku 5G mreži u samo tri meseca prošle godine, nego što su SAD uradile u celokupne tri prethodne godine.

Foto: Guliver/David Becker/Getty Images

Još 2015. godine Kina je pretekla Sjedinjene Američke Države za 24 milijarde dolara i izgradila 350.000 novih tornjeva za telekomunikaciju, dok su SAD izgradile nešto manje od 30.000. U izveštaju se takođe navodi da samo instaliranje takve opreme u Kini može biti čak do 35 odsto jeftinije nego u SAD.

Zemlje koje među prvima prigrle sledeću generaciju bežične komunikacije steći će "nemerljivu prednost", jer 5G donosi "eru neiskorišćenog ekonomskog potencijala", ocenjuje se u izveštaju Dilojta, a prenosi Rojters.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA