Velike vesti za Linux svet: IBM kupio Red Hat

IBM je platio znatno više nego što deonice kompanije vrede, ali veruje da će odlično profitirati na duže staze

  • 1

IBM je obavio sve potrebne dogovore kako bi kupio proizvođača softvera Red Hat Inc. za 33.4 milijarde dolara kako bi sebi dao dodatni vetar u krila i pokušao da sustigne cloud konkurenciju.

Kompanija će platiti 190 dolara po deonici u kešu, što je gotovo 63 odsto više od cene deonica u petak, koja je tada iznosila 116.68 dolara.

- Kupovina Red Hata je revolucionarna odluka. Promeniće sve što znamo i očekujemo od cloud tržišta, izjavio je Đini Rometi, predsedavajući bordom direktora IBM-a.

Foto: Tanjug/AP

Rometi je počeo da transformiše 107 godina staru tehnološku kompaniju i okreće je ka novim biznis i IT trendovima, kao što su cloud, veštačka inteligencija i bezbednost softvera.

Kupovina Red hata će IBM-u dati instant povećanje zarade na Cloudu, obezbediti dodatni rasti, ali i obezbediti provereni softver koji će prodavati kroz svoju mrežu.

Promet Red Hata, kompanije koja prodaje softver i servise bazirane na Linuxu, bi po prvi put trebalo da premaši 3 milijarde jer su ovogodišnji proizvodi privukli i velike svetske kompanije.

Sa druge strane, IBM, čija vrednost na tržištu se procenjuje na 114 milijardi dolara, polako beleži pad prometa usled nemogućnost da se takmiči sa mlađim tehnološkim rivalima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Abrakadabra

    30. oktobar 2018 | 07:24

    Debelo kasne, prodaja servera im je sve lošija, veoma su alavi na pare ..... Ajd' što se vataju za slamku nego će da urnišu RHEL.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA