≫ 

Na hiljade Googleovih radnika protestuje u celom svetu jer traže da svi saznaju pravu istinu o kompaniji, a ovo su njihovi zahtevi

Čini se da je prava istina o Googleu napokon isplivala na videlo

  • 4

Prošle nedelje magazin New York Times objavio je članak o dugoj istoriji uznemiravanja, diskriminaciji i podršci zlostavljačima u Googleu, ali i ljudima čiji su životi i karijere bili kolateralna šteta u tom procesu.

A ubrzo nakon toga javili su se i zaposleni u ovoj ogromnoj tehnološkoj kompaniji.

- Ovaj članak pružio je veoma detaljan uvid u kulturu koju mi zapsoleni u Googleu veoma dobro poznajemo. Te priče delimo šapatom ljudima kojima verujemo, porodici i partnerima.

Postoji na hiljade nas na svakom nivou kompanijske hijerarhije.

I sada nam je dosta, stoji u saopštenju zaposlenih u Googleu.

Foto: Tanjug/AP

Takođe, danas je u svim vremenskim zonama u 11.10 časova održan protest zaposlenih u gotovo dve trećine Googleovih globalnih kancelarija. Svi oni napustili su svoja radna mesta.

Na hiljade zaposlenih pozvalo je na promene.

- Svi koji rade u Googleu zaslužuju da budu bezbedni. Na našu žalost, direktori su pokazali svoju nezainteresovanost za ove i mnoge druge probleme i naša bezbednost njima nije prioritet. Ali, došli smo da zaključka - niko neće uraditi ono što želimo umesto nas.

Zato sada stojimo zajedno, štitimo i podržavamo jedni druge.

Zahtevamo da se zaustavi seksualno uznemiravanje, diskriminacija i sistemski rasizam koji samo dodaje gorivo ovoj destruktivnoj kulturi.

Zato, danas će 60 odsto svih Googleovih kancelarija i hiljade zaposlenih šetati po celom svetu.

Svi mi koji smo na ulicama ujedinjeni zahtevamo sledeće stvari:

Foto: Tanjug/AP

- Kraj nasilnoj arbitraciji u slučajevima uznemiravanja i diskriminacije za sve trenutne i buduće zaposlene, zajedno sa pravo da svako može da povede kolegu, predstavnika ili nekoga ko će im pružiti podršku kada se susreću sa HR ljudima, posebno kada su u pitanju prijave uznemiravanja.

- Predanost da se zaustavi neravnopravnost u platama i prilikama unutar kompanije, kao što je prisustvo žena drguih boja na svim nivoima organizacije, ali i odgovornost ako se to ne postigne.

- Javno dostupan izveštaj o seksualnom uznemiravanju, uljučujući ukupan broj tužbi za uznemiravanje u Googleu, koje su tvrdnje u njima iznete, koliko žrtava i optuženih je napustilo kompaniju i kolike su bile novčane kompenzacije.

- Jasan, uniforman, globalan proces za prijavljivanje seksualnog uznemiravanja koji bezbeđuje bezbednost i anonimnost. Danas taj proces ne radi jer je HR pod velikim uticajem nadređenih koji zahtevaju donošenje odluka u njihovom interesu, a ne interesu zaposlenih.

Kompanija je ništa bez svojih zaposlenih. Od trenutka kada počnemo da radimo u Googleu nam govore da nismo samo radnici, već smo i vlasnici.

Svaka osoba koja se danas našla na ulici je i vlasnik, a vlasnici govore: Vreme je isteklo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • N N

    1. novembar 2018 | 18:18

    Pa katolici slave svoje praznike a Pravoslavci su juce slavili Svetog Luku i Svetog Petra Cetinskog.

  • Duka

    1. novembar 2018 | 19:53

    Ovog momenta sam izbrisao gugl.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA