Najnovije Google istraživanje pokazalo koliko je iPhone zapravo nebezbedan

Da li će ovo naškoditi Appleovoj reputaciji?

  • 3

Bežični napadi na uređaje predstavljaju sveti gral za hakere, posebno kada su u pitanju uređaji koji su poznati po svojoj bezbednosti - kao što je to iPhone.

A da su stavri malo drugačije od onih kakvim ih Apple predstavlja otkrio je jedan Google istraživač koji je iz daljine pokušao da "otme" jedan primerak iPhonea.

Natali Silvanović, Googleov inženjer za bezbednost, otkril aje da je isprva bila zainteresovana za napade na iPhone zbog medijskih izveštaja o ranjivosti unutar Appleovew platforme za slanje poruka iMessage.

- Kada pogledate javna istraživanja, pred vama nema puno informacija, a tu su i ljudi koji sumnjaju da bagovi uopšte postoje, izjavila je.

iPhone je zaista zaradio reputaciju bezbednog uređaja koji funkcioniše na platformi koja je oslobođena malwarea.

A iMessage je naveliko hvaljen za korišćenje enkricpije od jednog kraja do drugog koja štiti poruke i privatnost korisnika.

iPhone 7, smartfon, pametni telefon

Foto: Tanjug/AP

Ali stvari su se promenile kada je FBI uspeo da otključa i upadne u jedan iPhone bez ikakve Appleove pomoći. To je pokazalo da je na raspolaganju sigurno imao neki bag kog kompanija nije bila svesna.

S obzirom na manjak informacija, Silvanovićeva je sa kolegama odlučila da ne posmatra samo bagove, već se fokusirala na one koji daljinskim putem mogu biti iskorišćeni, i to bez ikakve interakcije sa metom, i brzo.

U svom istraživanju ona je ispitala načine na koje napadač može da pošalje informaciju targetiranim iPhone uređajima preko SMS-a, MMS-a, iMessagea i mejla.

- Imala sam utisak da svi pričaju o iMessageu da niko ne traži bagove na drugim mestima, izjavila je.

Do kraja istraživanja, ona je identifikovala 10 bagova, a večina njih je bila unutar iMessage servisa.

Problem su bili deelovi koda čijim pozivanjem bi se aktiviralo još resursa. Na ovaj način se drastično povećavala površina za napad, kao i sve više i više stvari koje su mogle, i jesu, da pođu po zlu.

Ovo istraživanje verovatno neće puno uticati na Appleovu reputaciju, ali je odlično upozorenje da ništa nije 100 odsto sigurno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    9. avgust 2019 | 16:23

    U odnosu na android ajfon je izuzetno bezbedan. Svaka aplikacija prolazi rigoroznu kontrolu pre objave na app store.

  • Др

    9. avgust 2019 | 15:43

    Ма како да не! Купујте разне хуваије, пикселе и осталу боранију!

  • djoxDubai

    13. avgust 2019 | 13:29

    Cuj sa Google komentarisu o bezbednosti hahaha.. sa iPhone niko ne moze da se usporedjuje pogotovo ne sa bezbednoscu i enkripcijom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA