• 13

Rusija će se sutra skinuti sa interneta - evo šta to tačno znači

Rusija planira drastične poteze kako bi se zaštitila od spoljnih napada

  • 13

Rusija će 1. novembra aktivirati svoju verziju interneta koja je ograđena od ostatka sveta kako bi se zaštitila u slučaju sajber napada.

Međutim, stručnjaci tvrde da će ovakav potez doneti više štete nego koristi.

Kada dugo planirani internet zakon stupi na snagu 1. novembra, postaviće se temelj za nacionalnu mrežu, a sve internet provajdere će kontrolisati telekom agencija Rusije.

Cilj je da se Rusiji da moć da može da se isključi sa globalnog interneta u slučaju sajber rata, ali i kontrola sadržaja na njemu.

Drugim rečima, vlast će imati veću kontrolu nad svojim građanima.

Internet

Foto: Pixabay.com

Detalji zakona su prilično oskudni, ali ruska novinska agencija RIA-Novosti otkriva da je cilj da se obezbedi sigurno, dugoročno i kompletno funkcionisanje interneta.

A to će biti postignuto razvijanjem ruske verzije internet sistema adresa, pa će tako ruski građani koji pokušaju da dođu do internacionalnih sajtova zapravo biti redirektovani na njih.

Građani koji požele da posete Facebook će, primera radi, možda biti preusmereni na rusku društvenu mrežu VK.

Vlast veruje da će ovaj potez zaštititi zemlju, ali stručnjaci tvrde da Rusija zapravo više biti otvorena napadu, kao i ceo svetski internet.

Veliki vatreni zid Rusije - ne baš

Firewall

Foto: PIxabay.com

Internet napajaju ogromne farme servera, isprepletani kablovi i mrežne strukture koje se protežu preko granica i okeana.

A to sve je jako teško kontrolisati, zato novi zakon gađa internet adresar - DNS.

U osnovi, DNS konvertuje web adresu (kao što je telegraf.rs) u IP adresu koja vam donosi sajtkoji želite.

Ruski sistem koristi proksi kako bi preusmeravao pakete informacija dalje od javnog DNS-a, gledao gde su ti podaci locirani i onda ih puštao, preusmeravao ili blokirao.

Zemlja je navodno potrošila oko 300 miliona dolara na ovaj projekat, ali mao je verovatno da će Rusija uspeti da ispolji toliku kontrolu nad svojim građanima kao što to, recimo, radi Kina.

Lomljenje interneta

Kabl, Internet, Modem

Foto: Pixabay.com

Uprkos malim šansama da će Rusija zatvoriti svoja vrata spoljnim internet konekcijama, i dalje može da dođe do stvaranja takozvanog "splinterneta".

Ovaj termin je prvi put iskorišćen 2001. godine kako bi se opisao paralelni internet, ili nekoliko privatno vođenih mreža koje postoje kako bi se izvukle državne regulacije.

Samo što bi u ovom slučaju u pitanju bila druga mreža koju vodi sama država.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Zarko

    A tko ih sad kontrolise,Amer?

  • Qwerty

    Nama uveli optiku nemogu sad ko čovek ni u wc da odem. Sramota me gas da ne ispustim pa se obrukam kod operatera. Mi smo kontrolisani odavno sad su nas samo unapredili optikom koja prati svaki tvoj govor. Da pisnes ne smeš više.

  • Yandex

    A kao nas ovde ne kontrolišu. Hahaha 😂😉 pa kontrolisaniji smo više nego pre 12 godina. 😉 Zato ja koristim VPN i plus TOR browser.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima