• 2

Za sve je kriv FaceApp: Rusija jača IT industriju, SAD upozoravaju na špijunažu

Kao primer, FBI je istakao FaceApp, koju je razvila agencija ruska kompanija Wireless Lab

  • 2

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon po kome će pametni telefoni, računari i pametni televizori morati da imaju unapred instalirane ruske aplikacije.

Zakon stupa na snagu 1. januara, a donet je sa ciljem da se podstakne razvoj ruskih IT firmi. Vlada Rusije će napraviti spisak ruskih aplikacija koje će morati da budu instalirane na uređajima, prenosi TASS.

I dok Rusija povači poteze kojima želi da osnaži svoju IT industriju, za SAD ruske aplikacije ugrožavaju bezbednost. Na poslednje takve tvrdnje reagovao je i Kremlj.

Tvrdnje Federalnog istražnog biroa (FBI) da ruske mobilne aplikacije mogu biti bezbednosna pretnja neće ih učiniti manje konkurentnim, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je napomenuo da je u pismu FBI pomenuo nekoliko ruskih aplikacija, koje su naprednije od drugih sličnih proizvoda i zahvaljujući konkurenciji na slobodnom tržištu, prilično brzo zauzimaju pozicije u relevantnim tržišnim segmentima, preneo je TASS.

Ruski hakeri napali ameriku

Foto: Flickr/ iLikeSpoons, pixabay.com

"Može li se konkurencija zaustaviti odlukama FBI-a? Ne mislim tako", rekao je Peskov, napominjući da će uvek biti traženi konkurentni proizvodi. Portparol Kremlja nije komentarisao stav FBI.

"Pretpostavljam da imam zadovoljstvo što mogu da odbijem da komentarišem akcije i odluke FBI", izjavio je Peskov.

U pismu demokratskom senatoru iz Njujorka i lideru senatske manjine Čaku Šumeru, FBI je izjavio da tretira bilo koju mobilnu aplikaciju koja dolazi iz Rusije kao potencijalnu pretnju kontraobaveštajnih službi, izvestio je Blumberg.

Zabrinutost Federalnog istražnog biroa delom nastaje zbog pravnih mehanizama koji su na raspolaganju Vladi Rusije koji dozvoljavaju pristup podacima u zemlji, navela je američka novinska agencija pozivajući se na pismo.

Kao primer, FBI je istakao FaceApp, koju je razvila agencija ruska kompanija Wireless Lab. Federalna agencija za sprovođenje zakona tvrdi da popularna aplikacija predstavlja kontraobaveštajnu pretnju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Dika

    Znaju oni kako se to radi, pa se isprepadali da će i rusi isto uraditi.

  • Plavi Horizont

    Hahahaha 😂 a aplikacije poput whatsapp, Facebook ne kontrolišu nas korisnike. Plus sto je ceo android napravljen od strane tih istih koji pričaju da Rusija špijunira. Plus sto clean master isto špijunira korisnike, a napravljen je od strane Amerikanaca, a ne od Kineza kao što se priča. Dosta više priča o Ruskom špijuniranje kad ni Vi Amerikanci niste bolji.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima