Facebook češlja lažne profile: Nepostojeći lica podrške Donaldu Trampu

Reč je o savremenoj tehnologiji koja je "iskrivljenje stvarnosti" dovela do savršenstva..

  • 1
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Prošlog petka Facebook je bio prinuđen da ukloni nekoliko profila koji su potvrđeni kao lažni. Njihova prvenstvena namera bila je širenje objava sa porukama podrške Donaldu Trampu, a kako se ispostavilo, ti profili su otišli nekoliko koraka dalje u svojoj nameri da prođu kao pravi.

Profili su prikazivali slike ljudi koji se smeše, gledajući pravo u objektiv kamere. Ipak, kako je Facebook utvrdio, reč je o nepostojećim ljudima. Slike koje prikazuju ljude koji ne postoje plod su veštačke modifikacije koja pruža realne prizore tako da nikako ne biste posumnjali u njihovu autentičnost.

Facebook ove profile dovodi u vezu sa američkom medijskom kompanijom Epoch Media Group, iako njihovi zastupnici poriču ikakvu povezanost.

Američke obaveštajne službe smatraju da se takve mreže lažnih profila na društvenim mrežama koriste u političke svrhe, i da za cilj imaju širenje neistinitih vesti i netačnih podataka o različitim pitanjima iz javnog života u SAD.

Fejsbuk, Facebook, Logo Foto: Tanjug/AP

Pored profila koji su koristili tehnologiju prikaza veštački stvorenih ljudi, u istoj propagandnoj mreži pronađeni su i Facebook profili koji koriste ukradene fotografije pravih ljudi. Među njihovim objavama pronađene su parole poput "Americi je potreban predsednik Tramp!".

Iako se Facebookovi moderatori trude da lociraju što više lažnih profila, nije poznato koliko ih i dalje operiše u ovom trenutku, ali je primetan njihov porast u proteklih godinu dana.

Za utvrđivanje istinitosti prikazanog lika na fotografiji koriste se napredni softveri koji nisu bez mane, jer neretko imaju poteškoće sa onim odlikama ljudskog lica za koje se očekuje da budu simetrične.

Kod svih ostalih, ove slike mogu da prođu nezapaženo, jer je reč o savremenoj tehnologiji koja je "iskrivljenje stvarnosti" dovela do savršenstva.

(N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    25. decembar 2019 | 10:49

    Pa šta je tu čudno???? A, za Daru Bubamaru koja verovatno im hiljadu telefona pa lajkuj sama sebi...???Tramp još 5 godina, ideeemo Srbine:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA