• 0

Sve što ste hteli da znate o ruskom internetu, a niste imali koga da pitate

Probu kontroverznog programa RuNet mnogi vide kao mogućnost ruskih vlasti da pojačaju kontrolu nad digitalnim saobraćajem unutar najveće države na planeti

Rusija je završila seriju testova u okviru provere da li internet usluga te zemlje može da funkcioniše ako se isključi sa svetske mreže.

To testiranje je pokazalo da su državne agencije i operateri spremni da efikasno odgovore na pretnje i obezbede da internet i komunikacije efikasno funkcionišu.

Probu kontroverznog programa RuNet mnogi vide kao mogućnost ruskih vlasti da pojačaju kontrolu nad digitalnim saobraćajem unutar najveće države na planeti. Šta bi trebalo da znate o digitalnom prostoru Rusije?

- Više od tri četvrtine ruske populacije, što je oko 108 miliona ljudi, koristi internet.

- Rusi su veliki ljubitelji društvenih mreža, ali najviše koriste domaće: VKontakte i Odnoklasinki. Facebook je tek na trećem mestu.

Vladimir Putin za kompjuterom

Foto: Profimedia/TASS

- Još jedna izuzetno popularna društvena mreža u Rusiji je LiveJournal, koju je 2007. godine kupila ruska medijska kompanija SUP Medija.

- Čuvanje podataka ruskih državljana na serverima van zemlje je protivzakonito. Zbog toga je moskovski sud 2016. godine doneo odluku da zabrani mrežu Linkedin. Zabrana je potom i potvrđena, pa ta mreža više ne može da se koristi na teritoriji Rusije.

- Rusija već godinama unazad pokušava da pojača sajber bezbednost korisnika unutar svojih granica, pa je u skladu sa tim pokrenut program RuNet, koji treba da obezbedi da u slučaju globalne krize ključne internet karike ostanu pod kontrolom ruskih organa.

- Kritičari ističu da je RuNet program put ka viziji domaćeg interneta, koji može da bude odsečen od globalne mreže, kao što je to slučaj sa internetom u Kini.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima